Svaštara

Neverbalna komunikacija – Kako vas drugi čitaju? Naučite kontrolisati govor tijela i izraze lica!

Bitan dio slike koju projiciramo o sebi je neverbalna komunikacija. Stil oblačenja, način na koji hodamo, stojimo, sjedimo i gestikuliramo stvaraju sliku o nama.

Svi želimo ostaviti dobar dojam pri upoznavanju novih ljudi, ali i u komunikaciji s poznanicima. Bitan dio slike koju projiciramo o sebi je neverbalna komunikacija. Stil oblačenja, način na koji hodamo, stojimo, sjedimo i gestikuliramo stvaraju sliku o nama.

Osim što nam može pomoći u nizu životno bitnih situacija (upoznavanje s novom osobom, prisutnost na javnim mjestima, prodaja, pa i ispiti na fakultetu) isto tako može i odmoći. Stručnjaci za komunikacijske vještine neverbalnoj komunikaciji bez iznimke pridaju veliko značenje. Naravno, oko postotaka o količini neverbalne komunikacije u komuniciranju teško je precizno govoriti ali kreću se od 50 posto i više. Dovoljno da se i sami time pozabavite.

Kako vas sugovornici čitaju?

Zapamtite, mi sami tijekom razgovora, slušanja prezentacije ili druženja podsvjesno tumačimo govor tijela osobe koju percipiramo. Broj indikatora koje pri tom uzimamo u obzir je iznimno velik. Naravno i takvi indikatori ovise o našim iskustvima, stupnju obrazovanja, okruženju u kome smo odrasli i slično. Bitno je da indikatore povežete u cjelinu. Time dobivate objektivniju sliku o osobi koja vam je zanimljiva. Ukoliko sud donosimo iz jednog ili par indikatora, dobivamo sliku koja će “zračiti isključivošću”.

Položaj tijela – negativni položaji

Sa sugovornikom razgovarajte poštujući tzv. “intimni prostor”. Istraživanja su pokazala kako je najprihvatljiviji razmak pri razgovoru od 70 do 90 cm (naravno, nećete imati u rukama krojački metar). Ukoliko taj razmak bude veći, sugovornik će “osjetiti” da vam je odbojan a u suprotnom, smatrat će vas preagresivnom, nepristojnom osobom.

Položaj ruku i nogu – sugovornici stoje

Pokušajte “smiriti” ruke (pretjerano mlataranje ostavlja dojam nepristojne osobe koja nedostatak rječnika nadomješta gestikulacijama) i izbjeći prekrižen položaj na prsima.

Noge su jedna pored druge, lagano razmaknute bez savijanja u koljenima (prekrižene noge u stajaćem položaju odaju znak ne samo nesigurnosti nego i “nečega što želimo sakriti”, ukoliko je jedna noga savijena u koljenu ostavljamo dojam da smo preležerni, širi razmak između stopala zrači bahatošću i dojmom “evo spreman sam za borbu”).

Položaj tijela – sugovornici stoje

Usmjereni ste na sugovornika (otklon u bilo koju stranu od sugovornika ostavlja dojam da želite što prije otići od njega), a ramena su “uspravna”, što se odnosi i na uspravno držanje glave.

Malo o različitim izrazima lica

Tijekom razgovora, prezentacije i bilo kakve komunikacije, budite baš onakvi kakvi jeste. Ukoliko vas sugovornik takvog prihvati, budite sigurni da ste ispunili jedan od bitnih preduvjeta za dugoročniju komunikaciju, a time i otvorili niz mogućnosti koje će vam zasigurno pomoći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh