Svaštara

Poslije ova dva sastojka mašina za pranje veša radit će kao nova, a već ih imate kod kuće

Soda bikarbona može da deluje kao prirodni omekšivač za rublje, a sirće je odlično sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa iz odjeće.

Veš mašina - unsplash.com/emily_foto

Ako ova dva sastojka dodate u mašinu za pranje rublja, pojačat ćete efikasnost deterdženata koje koristite za pranje.

Kombinacijom ova dva sastojaka meša se kiselina i soda bikarbona, što stvara karbonatnu kiselinu koja se odmah dijeli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mjehuriće i hemijsku reakciju prilikom tog procesa idealnu za skidanje nataloženog viška, piše Espreso.

Mašina će vam raditi kao nova

I mašinu za pranje veša bi trebalo redovno čistiti, barem jednom nedjeljno. Izvadite fioku s pregradama za prašak i omekšivač i potopite je u rastvor sode i sirćeta. Ostavite da stoji neko vrijeme, a onda starom četkicom za zube očistite ostatke nečistoća. U dozator potom sipajte oko 20 grama sode bikarbone, a u deo za omekšivač sipajte dva decilitra alkoholnog sirćeta. Napravite smjesu od još 20 grama sode bikarbone i dva decilitra sirćeta i tu smjesu sipajte direktno u prazan bubanj.

Stavite mašinu na 90 stepeni i pustite je da odradi svoj posao. Alkoholno sirće će odraditi sav posao dezinfekcije jer on prodire i u crijevo i odvod odakle će ukloniti nagomilani kamenac. Ovaj postupak ponavljajte svaka tri mjeseca i mašina će vam godinama raditi kao prvog dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh