Svaštara

Izbacite odmah ove 3 stvari iz kuće i uvijek će vam biti uredna!

Mari Kondo, Japanka koja se proslavila svojim sajvetima za čišćenje i sređivanje kuće, ovoga puta savjetuje koje tri stvari moraju “pod hitno” da lete iz vaše kuće.

Stan - Pixabay.com

Kondo, čiji je program KonMari za uređenje doma postao popularan širom svijeta, ima nekoliko praktičnih predloga za jednostavno i brzo sređivanje kuće. Za početak, ove tri stvari morate da izbacite iz kuće:

1. Knjige koje ne čitate

Gomila knjiga koje samo čuvate na plicama, već ste ih pročitali, a neke namjeravate da pročitate, samo skuplja prašinu. Ovdje je važno da napravite selekciju – koje knjige su vam zaista važne, kao uspomene, pokloni, bude u vama pozitivne emocije, kao i koje ćete zaista pročitati. Njih odvojite na jednu stranu, a sve koje ste pročitali, u vama ne izazivaju osjećanja, ili su već dugo tu, ali nikako da ih pročitate, možete pokloniti, reciklirati ili pokloniti nekome.

2. Stare dekorativne predmete

To mogu biti pokloni, suveniri, sitnice… Ako postoje predmeti koji su skriveni u vašoj fioci ili ih čuvate ispod kreveta u spavaćoj sobi, u podrumu, tavanu, možda je pravo vrijeme da ih odbacite. Njihova svrha je već završena! Zahvalite im se na radosti koje su vam pružile i izbacite ih iz svog doma.

3. Odjeću koja će vam „nekad“ zatrebati

Da li i vi od mnogih odevnih komada iz svog ormana zapravo polovinu ne nosite? Mnogi ljudi čuvaju staru odjeću ili ona koja im ne prija samo sa mislima da će im jednom zatrebati. Vrijeme je da ponovo razmislite, i zaista sačuvate samo ono što vam koristi – ostalo je nered u vašoj kući. Možete pokloniti odjeću koju ne nosite. Mari Kondo ističe da je najbitnije da svaka stvar ima svoje mjesto u domu – to može sačuvati red. Kada uzmete jednu stvar, odmah je nakon upotrebe vratite na svoje mjesto. Ovo jednostavno pravilo je presudno za uredan dom. Takođe, preporučuje da skladištite vertikalno, što podrazumeva da nikada stvari ne držite na gomili, jer će one na dnu biti zatrpane, zaboravljene. Složite stvari tako da svaki predmet bude vidljiv kada na primjer otvorite fioku, ormarić u kuhinji ili garderober. Na ovaj način lakše koristite stvari, ali i održavate čistoću, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh