Svaštara

Savjet stručnjaka: Pet stvari koje ne smijete raditi s mašinom za suđe

Ako imate mašinu za suđe, sigurno imate neke svoje male tajne i trikove kako da budete što zadovoljniji njenim djelovanjem.

Mašina za suđe - Nezavisne

Korisne savjete imaju i stručnjaci za mašine, a jedan od njih je i Ashley Iredale iz neprofitne organizacije za zaštitu potrošača CHOICE.

Ovaj stručnjak za bijelu tehniku zna kako postići najbolje rezultate s mašinom za suđe, a kako kaže, ponekad su stvari koje ne radimo one koje mogu napraviti najveću razliku.

Pet stvari koje biste, kako kaže, trebali izbjegavati kada je u pitanju mašina za suđe donosimo u nastavku:

Nikad ne stavljajte tabletu u odjeljak za deterdžent
Ashley kaže da je potpuno besmisleno stavljati tabletu u dozator za mašinu. Objasnio je da će se suđe jednako dobro oprati ako tabletu ubacite na dno mašine, piše Dnevnik.hr.

Dodao je da su pretinci dizajnirani za deterdžente u prahu.

Ne ispirite suđe prije stavljanja u mašinu
Prema riječima ovog stručnjaka, ispiranjem samo trošite više vode, a suđe neće biti ništa čišće. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane s posuđa, ali za dodatnim ispiranjem nema potrebe.

Osim toga, kaže, ispiranjem tanjura prije pranja pokazujete nedostatak vjere u sposobnost vaše mašine da obavi jedini posao koji ima i zbog kojeg ste je kupili.

Nikad ne zatvarajte vrata mašine u potpunosti između pranja
Ashley kaže da zatvaranje vrata do kraja ne dopušta da se dobro osuše, što stvara priliku za pojavu plijesni i neugodnih mirisa.

Ako ostavite vrata malo odškrinuta, spriječit ćete rast bakterija i gljivica jer okolina neće biti topla i vlažna.

Kao dio sedmične rutine čišćenja prebrišite vrata mašine mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke hrane i održali vrata mašine za pranje posuđa u vrhunskom stanju, dodao je Ashley.

Ne palite polupraznu mašinu
Pranje poluprazne mašine za suđe neučinkovito je iz nekoliko razloga.

Kako kaže Ashley, uzalud ćete potrošiti novac, vodu i energiju jer mašina koristi iste količine struje i vode bez obzira na to koliko je puna.

Osim toga, puna mašina bolje suši jer se posuđe zagrijava od vruće vode u stroju, a zatim zadržava tu toplinu, koja mu pomaže da se osuši.

Nikad ne stavljajte oštre noževe u mašinu za posuđe
Posljednji savjet stručnjaka je da nikad ne stavljate oštre noževe u mašinu za suđe ako ih ne želite oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre dijelove, a jake kemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik.

Ako ste potrošili novac na dobre noževe, kaže Ashley, nemojte ih stavljati u mašinu kako biste uštedjeli vrijeme – oni se peru samo ručno.

Na kraju donosimo i popis nekih stvari koje ne biste trebali prati u mašini za suđe:

aluminij
bakreno posuđe
lijevano željezo
fini porculan
ručno oslikana keramika
kristal
drvo
neprianjajuće tave
termosice
srebrni pribor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh