Svaštara

Najezda divljih pitona: Ima ih na hiljade, ko ih najviše ulovi dobit će nagradu

Burmanski pitoni su invazivna vrsta koja napada svoj plijen, izmiču lovcima i možda se genetski prilagođavaju nižim temperaturama

piton - pixsell

Burmanski pitoni se već nekoliko godina šire Floridom.

Novo istraživanje Geološkog zavoda SAD pokazuje koliko je populacija divljih pitona eksplodirala za kratko vrijeme i koliko su zmije nastavile da se šire.

Burmanski pitoni su invazivna vrsta koja napada svoj plijen, izmiču lovcima i možda se genetski prilagođavaju nižim temperaturama nego što je to uobičajeno u Južnoj Floridi, navodi se u radu objavljenom u januaru.

Brz porast

Više od 10.000 burmanskih pitona uhvaćeno je na Floridi u posljednjih pet godina.

To je brz porast, a prvi burmanski piton pronađen u divljini bio je 1979. godine. Nakon što je ta usamljena zmija uhvaćena, druga nije pronađena 16 godina. Tek 1995. godine dvije jedinke su ponovo uhvaćene.

Od 2017. godine do danas, godišnje se ulovi nekoliko hiljada jedinki.

Međutim, nije ih lako pronaći.

– Oni većinu vremena provode statično. A kada se kreću to je veoma sporo i ne vole da budu izloženi – rekla je Ejmi Siju, lovac na pitone.

Ona dodaje da se pitoni šire u svim pravcima.
Objavljena mapa

Mapa koja je objavljena kao dodatak uz studiju pokazuje da su se pitoni proširili po skoro cijeloj južnoj Floridi. Naučnici to nazivaju “frontom invazije”.

Postoji i nekoliko zapisa o pitonima sjevernije na poluostrvu Florida, ali naučnici kažu da su to vjerovatnije zmije koje su nedavno pobjegle ili puštene iz zatočeništva, u odnosu na one koje su dio divlje populacije.

Florida svake godine organizuje desetodnevno takmičenje i nudi nagradu od 10.000 dolara onome ko ulovi najviše pitona. Prošle godine na takmičenje se prijavilo 1.000 ljudi iz 32 države, a zajedno su ulovili 231 pitona. Ove brojke ne čine ni deset posto ukupnog broja burmanskih pitona uhvaćenih tokom prošle godine.

Prema zvaničnim podacima nijednu osobu na Floridi do sada nije ubio divlji piton. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh