Svaštara

Riječ stručnjaka: Zašto ne smijemo odlagati alarm?

Mnogi od nas imaju tu naviku da čim ujutru čuju zvuk alarma, pruže ruke i tako odlože njegovo zvonjenje za pet, deset, ili petnaest minuta.

Alarm - Rtv7.ba

Iako nam djeluje da ćemo na taj način dobiti mnogo, zapravo je potpuno suprotno. Odlaganjem alarma ne samo da se nećemo naspavati, već ne činimo dobro ni svom organizmu.

Umorno i pospano

Iako povremeno prija da provedemo još nekoliko dodatnih minuta zatvorenih očiju, stručnjaci navode suprotno – zbog odlaganja alarma se više osećamo umorno i pospano. Razlog je u tome što je vreme između dva alarma vrlo kratko i tijelo nema vremena da se vrati u dubok san. Ovu teoriju su podržali mnogi, a među njima i dr Den Arili, koji ističe da alarm treba navijati u tačno vreme u koje morate da ustanete.

Zbunjujete tijelo

“Morate da ustanete u 7 sati ujutru, ali navijete alarm u 6:40, a zatim ga odlažete do 7 ili do 7:15. Međutim, ako upadnete u ovu “strategiju odlaganja”, zbunjujete i tijelo i mozak. Kada napokon odlučite da ustanete, mozak bi i dalje da drema i već osećate umor, a pred vama je radni dan”, objašnjava dr. Arili piše Alo rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh