Svaštara

RIJETKO KO ZNA KAKO SE PRAVILNO SPREMA PALENTA: SAMO AKO U VODU DODATE JEDNU STVAR NISTE POGRIJEŠILI

Ovaj obrok je jeftin i priprema se vrlo lahko!

Palenta - Dnevnik.hr

Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.

Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Savršeno kremastu palentu ćete napraviti ako pored vode dodate i jogurt.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Priprema palente

Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti tri i po šolje vode. Nakon toga dodaje malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šoljica kukuruzne palente uz konstantno mješanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave sjemenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se palenta može spremiti je sljedeći. U posudu se ulije litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašika soli i pričeka se da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.

U brašnu se drvenom kašikom napravi rupa i ostavi se da se tako kuha na umjerenoj laganoj vatri. Poslije izvjesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje. prenosi hayat

Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne kukuruze.

Sastojci potrebni za kukuruze od palente su sljedeći:

150 g kukuruzne palente

200 g brašna

300 g svježeg, usitnjenog sira

1 kašika soli

1 prašak za pecivo

200 ml jogurta


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh