Svaštara

Kućni ljubimci i trudnoća: Trebaju li buduće majke biti na oprezu

Važno je da ljubimac bude zdrav

Mnoge trudnice su u nedoumici da li posjedovanje kućnog ljubimca može da ima negativni utjecaj na trudnoću i samu bebu.

Istraživanja su pokazala da krzneni prijatelji zaista mogu da utječu na pojedine stvari, ali uglavnom pozitivno.

Pojava alergija
Jedno istraživanje je pokazalo da posjedovanje ljubimca smanjuje rizik od respiratornih infekcija i astme kod djeteta.

Rezultati studije koji su istinski iznenadili stručnjake pokazali su da kućni ljubimci imaju utjecaj čak i na nerođene bebe. Naime, pokazalo se da su djeca majki koje su u trudnoći imale kućnog ljubimca manje sklona alergijama u odnosu na drugu djecu.

Proučavane su crijevne bakterije kod 700 tromjesečnih beba u periodu od 2009. do 2012. godine, a pokazalo se da su žene koje su imale kućne ljubimce u toku trudnoće imale više od dvije vrste dobrih bakterija – ruminokokus i oscilospira,piše Avaz

Dobre bakterije
– Ove dvije vrste bakterija su povezane sa nižim rizikom od alergija kasnije u životu i manjom mogućnošću za razvoj gojaznosti – rekla je autorica studije.

Većina majki koje su učestvovale u ovom istraživanju imale su pse, a manja grupa mačke, ali dokazano je da i mačke mogu da prenesu dobre bakterije.

Važno je voditi računa o zdravlju životinje, jer pojedine bolesti mogu da se prenesu na čovjeka. Toksoplazmoza, koja se prenosi preko fescesa, karakteristična je za mačke, a trudnicama se preporučuje oprez, jer ovaj parazit može da izazove određene komplikacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh