Svijet

Najgore poplave u Brazilu unazad 80 godina: Poginulo 37 ljudi, 75 nestalih

U ogromnim poplava, nastalih zbog obilnih kiša, u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, poginulo je 37 osoba, dok se 74 osobe vode kao nestale.

Riječ je o rekordnoj poplavi koja u Brazilu nije viđena 80 godina.

Ova poplava je četvrta velika poplava u godinu dana koja je pogodila Brazil.

Prema Brazilskoj geološkoj službi, poplave u cijeloj državi premašile su one zabilježene tokom historijskog potopa 1941. godine. U nekim gradovima razina vode bila je na najvišoj razini od početka mjerenja prije gotovo 150 godina, saopćila je agencija.

Jučer se djelomično srušila brana na hidroelektrani između gradova Bento Goncalves i Cotipora, a čitavi gradovi u dolini rijeke Taquari, poput Lajeada i Estrele, potpuno su pod vodom. U gradu Feliz, udaljenom 80 km od glavnog grada Porto Alegrea, nabujala rijeka odnijela je most koji ga povezuje sa susjednim gradom Linha Nova,pišu Vijesti

Operateri su izvijestili o nestanku struje, komunikacija i vode u cijeloj državi. Prema podacima Agencije za civilnu obranu, više od 23.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove. Stanovnici su ostali bez interneta, telefonskih usluga i struje, prenosi Guardian.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh