Svaštara

Nevjerojatan fenomen snimljen u moru: Okean je bio prekriven golemim jajima, a evo o čemu se radi VIDEO

Na prvu, izgleda kao da more prema obali gura na tisuće golemih, mastodontskih, jaja.

Mora i oceanu su uglavnom neistražena i katkada vrlo misteriozna mjesta, a ova snimka koja se pojavila na Twitteru odličan je primjer toga. More katkada izbaci na obalu svakojaka bića, trupla životinja, alge, trave, nažalost i smeće, ali na jednoj je plaži netko snimio dosta bizaran fenomen.

Na prvu, izgleda kao da more prema obali gura na tisuće golemih, mastodontskih, jaja, ali u stvarnosti riječ je o nečem sasvim drugom. Naime, ovo što sliči na jaja zapravo su golemi komadi leda.

Ledena jaja, ili ledene kugle, rijedak su fenomen uzrokovan procesom u kojem se mali komadići morskog leda u otvorenoj vodi kotrljaju vjetrom i strujanjem u uvjetima smrzavanja i prerastaju u sferoidne komade leda. Mogu se skupiti u hrpe loptica ili ‘jaja’ na plažama. Lagano bućkanje vode, puhano prikladno jakim povjetarcem, stvara koncentrične slojeve leda na čestici sjemena koja zatim izrasta u plutajuću loptu dok se kotrlja kroz ledene struje.

Uz dovoljno vremena, smrznute kuglice mogu narasti do veličine kamena, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh