Svaštara

Ovaj trik “čini čuda” za uklanjanje buđi iz kupatila: Potrebna je samo jedna sitnica

Kupatilo pruža savršeno vlažno okruženje za razvoj spora plijesni.

Buđ - hayat

Kristina, TikTokerka koja važi za ekspertkinju za čišćenje i majka dvoje djece, koja dijeli kućne trikove na stranici @cleanwithvania, podijelila je zgodan način za smanjenje pojave plijesni koja se može pojaviti na brtvilu oko kadi i tuševa. Objavila je video u kojem je pokazala svoj jednostavan proces za koji kaže da posao obavlja za samo “15 minuta”, prenosi Express.

@cleanwithvania Removing Mould From My Bathroom #mouldandmildew #mouldremoval #mouldremovingspray #cleantok #cleaningtiktok #clean #mould #mildew #cleaninghacks #fyp ♬ Bad (feat. Aitch) – Pa Salieu

“Riješimo se ove plesni”, rekla je. Da bi to učinila, Kristina je upotrebila sprej za uklanjanje plesni i dovoljno tufera da prekrije plesniva područja. Poprskala je spore plesni sprejom i ostavila da odstoji “15 minuta” prije nego što je pokrila područje vatom.

Zatim je stavila posljednji sloj sredstva na sam tufer, a potom uklonila tufere i prebrisala površinu. Na kraju je potrebno temeljno isprati područje kako biste se riješili ostataka spreja protiv plijesni.

Njeni pratioci su brzo oduševljeno komentarisali njen trik, a mnogi su rekli da je to njihova nova metoda za riješavanje plijesni u kupatilima.

Međutim, prie nego što se pokušate uhvatiti u koštac s mrljama plijesni u vašem domu, morate preduzeti određene sigurnosne mjere. Svakako se zaštitite od spora naočarama, dugim gumenim rukavicama i maskom koja pokriva nos i usta. Takođe bi trebalo da otvorite sve prozore radi provjetravanja i držati zatvorena vrata kako biste spriječili širenje spora u druge dijelove vašeg doma.

Preporučuje se uklanjanje plijesni samo ako je uzrokovana kondenzacijom i pokriva površinu manju od jednog kvadratnog metra. Ako je plijesan uzrokovana problemima kao što su kanalizacija ili kontaminirana voda, treba da kontaktirate stručnjaka.

Nakupljanje plesni može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a problemi s disanjem su najvjerovatnije od njih. Zdravstveni rizici povezani s plijesni uključuju alergijske reakcije, kao što su kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. To naročito dolazi do izražaja ako dodirnete ili udahnete spore, što može dovesti do napada astme.

Djeca i starije osobe posebno su osjetljivi na bolesti koje dolaze zbog kontakta s plijesni, kao i oni koji imaju kožne ili respiratorne probleme.

Kako se riješiti plijesni sirćetom

Neki gledaoci ovog trika predlažu sirće kao jedan od najboljih načina da se riješite plijesni u kupatilu. Korisnica TikToka po imenu Megi En je napisala: “Sirće je jedino efikasno sredstvo za čišćenje plijesni, razrijedite ga vodom i poprskajte, ostavite nekoliko sati, obrišite vrućom krpom.”

Pokazalo se da postoji neka nauka iza prijedloga, ali samo za određene vrste plijesni.

Stručnjaci iz Healthlinea objasnili su: “Alkoholno sirće za domaćinstvo obično sadrži oko pet do osam posto sirćetne kiseline. Sirćetna kiselina je umjereno jaka kiselina s pH od oko 2,5 koja može da poremeti rast širokog spektra gljivica i drugih mikroorganizama.”

U studiji iz 2015. godine istraživači su otkrili da je sirće od četiri do 4,2 posto sirćetne kiseline efikasno u liječenju Penicillium chrysogenum, ali ne i Aspergillus fumigatus. Obje su uobičajene plijesni u domaćinstvu, piše Krstarica.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh