Svaštara

Danas je dan muškaraca: Znate li zašto se slavi i kada se ovaj dan počeo obilježavati?

Novembar je mjesec posvećen muškarcima, ali jedan dan je posebno posvećen njima, a to je 19. studenog kada se slavi Međunarodni dan muškaraca.

Muškarac - Nezavisne

Ovaj dan se slavi u preko osamdeset zemalja u svijetu.

Možda je manje poznato, no i muškarci slave svoj dan. Međunarodni dan muškaraca obilježava se od 1999. godine, a inicijativa je nastala na Trinidad i Tobagu. Cilj je da se i pripadnike jačeg spola osvijesti o potrebi brige za zdravlje, no osim zdravstvenih razloga Dana muškaraca je poticaj i za poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uzora.

Tom cilju posljednjih se godina nastojalo pridonijeti pokretom Movember, koji različitim promocijskim aktivnostima potiče muškarce na brigu o vlastitom zdravlju.

Ovaj dan slavi se u preko osamdeset zemalja diljem svijeta. Prvi Međunarodni dan muškaraca odvio se 1999. kada je dr. Jerome Teelucksingh, profesor povijesti iz Trinidada i Tobaga, odlučio slaviti sjećanje na svoga oca osnivajući dan muškaraca na njegov rođendan.

Fokus Međunarodnog dana muškaraca je, osim pozitivnih doprinosa, skretanje pažnje na društvene probleme s kojima se muškarci diljem svijeta susreću, među kojima su visok postotak samoubojstava ili dvostruko veći broj smrti od ozljeda ili nasilja u odnosu na žene, uz ostale društvene stigme.

Naime, statistike ukazuju kako muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od 10 žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, uz činjenicu da je muška populacija više izložena riziku od samoubojstva. Naime, u 96 posto slučajeva gdje ljudi umiru na poslu, radi se o muškarcima, prenosi 24sata.hr.

Drage žene, danas pridajte malo više pažnje svojim muškarcima, dajte im jedan dugi zagrljaj i poljubac te im čestitajte njihov dan!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh