Svaštara

RUSKI KARIDOLOG UPOZORAVA – KO NE SMIJE DA JEDE BIJELI LUK: Super zdrava namirnica može da bude i štetna

Bijeli luk je supernamirnica, ali osobe sa određenim zdravstvenim problemima ne bi smjele da ga konzumiraju.

Bijeli luk - Blogspot.com

Bijeli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lijekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem. Bijeli luk je zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savjetuje da barem 10 minuta ostavimo isjeckan bijeli luk da odstoji, kako bi alicin djelovao u punoj jačini.

“Bijeli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Cijeli bijeli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Isjeckani bijeli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju“, rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija bijelog luka.

“Bijeli luk je prilično agresivan proizvod, pa ga ne treba jesti na prazan stomak. Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Bijeli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi“, tvrdi doktorka i podsjeća da ga ne treba kombinovati sa lijekovima koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh