Svaštara

Zmija u točku automobila, izvlačili je dva dana

Nabraja da je zvala ‚”sve moguće službe koje su joj pale na pamet‘” i da je odgovor uvijek bio isti – “nismo nadležni”

Poslije pojave poskoka na parkingu u Nišu, sličnu situaciju doživjela je i Kragujevčanka Suzana Stanković, kojoj se ova otrovnica zavukla u točak od automobila. Sve se dešavalo u strogom centru Kragujevca, na parkingu koji se nalazi u bloku od nekoliko višespratnica. Izvlačenje zmije trajalo je skoro dva dana, a ovaj slučaj otvorio je i pitanje da u gradu nijedna služba nije nadležna za humano zbrinjavanje zmija.

Tada je za nju, ispričala je za Novu.rs, nastala prava agonija. Zmija se zaglavila između točka i ratkapne, povremeno je, kako kaže ‘”promaljala glavu‘” kroz otvore, a od te scene, opisuje ona, sve prisutne podilazila je jeza.

Otrovnica, koja je u točku bila zaglavljena duže od 24 sata, nije mogla sama da izađe, a niko od prisutnih nije smio da joj priđe. Cijelu situaciiju dodatno je otežalo to, što nijedna gradska komunalna služba nije mogla da odreaguje u ovom slučaju, pa je Suzana bila prinuđena da sama rješava problem.

Nabraja da je zvala ‚”sve moguće službe koje su joj pale na pamet‘” i da je odgovor uvijek bio isti – “nismo nadležni”.

U potrazi za rješenjem, došla je, kako kaže, i do licenciranog hvatača zmija, koji je na kraju i došao, ali problem ipak nije riješen.

– Taj čovjek je stvarno bio strpljiv, čekao je i sjedio četiri sata da zmija sama izađe. Rekla sam “ne pitam šta košta”, samo da izvuče zmiju. Međutim, onda su se pojavili neki mladići koji su na brzinu htjeli da sve to riješe, gurali su i drmali auto i ovaj čovjek se naljutio, pokupio i otišao – prepričava Suzana.

Zavlačio se ispod kola
Navodi i da u toj izuzetno stresnoj i dramatičnoj situaciji, nije bilo razumjevanja svih komšija, koji su se kako objašnjava, ponašali kao da je “zmija njeno vlasništvo” i očekivali da negjde odveze auto i tako riješi problem.

– Ja sam mogla tako i da uradim, ali sam strahovala gdje će ta zmija dalje da ode. Hvatač koji se razumije, objasnio je da od ujeda poskoka djeca i stariji mogu da umru za pet minuta. Željela sam da je neko, ko je obučen za taj posao zbrine na adekvatan i pravi način – kaže ona.

Agonija ove Kragujevčane prelila se i na drugi dan. Zmija je i dalje bila zaglavljena u točku, a odgovornost za izvlačenje, kaže ona, preuzeo je jedan mladić‚ “koga je prvi put u životu vidjela”.

Od komšija je saznala da je “prirodnjak” i da često ide po šumama, pa mu je s puno povjerenja dala ključeve od auta, saobraćajnu i zamolila da “kako zna i umije” izvuče zmiju.

– On se zavlačio ispod kola, vozio auto na pranje odozdo, ne bi li zmija izašla, išao na dizalicu da proba i tako da je izvuče, ali ništa nije pomagalo. Sve to je trajalo jučer cijeli dan – još uvijek pod stresom opisuje Suzana ovu dramatičnu situaciju.

Uhvatio je za rep
Na kraju kaže, da je taj mladić pokazao neviđenu hrabrost i da je poslije mnogobrojnih različitih pokušaja izvlačenja, zmiju “savladao golim rukama”.

– U jednom trenutku uspio je da uhvati zmiju za rep i počeo da je vuče. Ona je glavom nasrtala na njega. To je bilo strašno da se gleda, mi smo se od te scene svi razbježali, ali je on nastavio da je izvlači. Hvala bogu, uspio je, stavio je u vreću i odnio negdje – opisuje Suzana kako je okončana ova drama.

Ona kaže i da je ovo prvi put da u urbanom dijelu grada u kojem živi 50 godina, vidi zmiju, a prava enigma za nju i sve komšije, još uvijek je pitanje odakle poskok u centru.

Za sada, svi pretpostavljaju da je zmija “došla” u nekom automobilu iz okoline grada, tokom đurđevdanskih manifestacija i velikog SMAK-ovog koncerta, kada ja na parkingu ispred zgrade, bilo mnogo automobila sa strane.

Pojava poskokoka u centru Kragujevca, otvorila je i pitanje koja služba je nadležna za humano zbrinjavanje i vraćanje gmizavaca u prirodno stanište. U JKP “Šumadija”, koja je zadužena za službu Zoohigijene, za naš portal su rekli da su oni nadležni samo za pse lutalice, te da nemaju kadrove koji su osposobljeni za hvatanje zmija.

Navode i da godišnje imaju nekoliko poziva građana koji se javljaju zbog zmija i da ih u tom slučaju, upućuju na “privatno lice, koje hvata zmije i odnosi ih na bezbjednu lokaciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh