Svaštara

DA LI VAM JE NEKO DANAS POKLONIO CRVENI KARANFIL? EVO ŠTA TO ZNAČI: Malo ko zna koja je njegova poruka

Karanfil je jedan od simbola 8. marta i Dana žena, ali istorija ovog mirišljavog cvijeta i simbolika sežu više od 2000 godina unazad.

Tokom viktorijanske ere, ružičasti, crveni i bijeli cvjetovi su simbolizovali ljubav, naklonost, zahvalnost i divljenje, pa je poklanjanje karanfila bio način da pokažete da vam je do nekoga stalo, a ovo značenje zadržalo se sve do danas. Crveni karanfil čest je motiv i na umjetničkim slikama- u vrijeme renesanse često je viđen u kompociziji Madone i djeteta.

Na istoku karanfil ima potpuno drugo značenje. U Koreji, karanfil se koristi za predviđanje budućnosti, a u Japanu se vjeruje da može da otjera zlo i nevolje. Naime, smatra se da će branje karanfila, mirisanje njegovih latica i puštanje da se oduvaju s dlana takođe odnijeti i sve nevolje, piše Sensa.

Veza između karanfila i Dana žena nastala je u SAD-u početkom 20. vijeka kada je jedna od vođa pokreta Ana Džarvis odabrala beli karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvijet njene majke. Od tada karanfil postaje cvijet koji širom sveta simboliše praznik posvećen ženama.

Karanfil može imati i različita značenja u zavisnosti od svoje boje: cvijet svetlocrvene boje označava divljenje, a tamno crvene ljubav i naklonost. Crveni je takođe simbol radničko pokreta, pa su ga mnoga državna preduzeća od šezdesetih pa sve do devedestih godina 20. vijeka poklanjala svojim radnicama.

Bijeli karanfil je simbol sreće i ljubavi, a ljubičasti hirovitosti. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh