Svaštara

Vanga je vidjela Putinov uspon: Rusiju je nemoguće zaustaviti, vrhunac ih čeka 2040. godine kada…

Baba Vanga je 1980-ih godina, kad je pred vratima SSSR-a bila perestrojka, izrekla nešto što čak i njezini najveći analitičari nisu shvaćali.

stil

Vidim – rekla je tada već cijenjena proročica –Kursk koji tone, mrtva trupla posvuda, ljude koji se guše… Te u istom, zastrašujućem tonu nastavila:

– Potkraj stoljeća, u kolovozu 1999. ili 2000., Kursk će prekriti voda i cijeli svijet će plakati nad njim – zaključila je.

Godine 1999. ovo proročanstvo je emitirano i na nacionalnoj televiziji u emisiji posvećenoj bugarskog vidovnjakinji.

– Ruski grad s imenom Kursk, objašnjavali su svi, kao i obično shvaćajući Vangine rečenice doslovno, nalazi se daleko od mora i svake veće vodene površine, rijeke ili jezera, koja bi ga mogla poplaviti pa čak i kad bi se znatno podigla razina zbog otapanja leda ili snijega – secirali su pažljivo stručnjaci Vangino katastrofično proročanstvo.

Vodile su se rasprave na svakom koraku. O njoj su pričala i gospoda i radnici.

– To nema veze sa zdravim razumom, nije moguće, to su obična naklapanja – komentirali su mnogi.

– Ali to je Vanga! Ona ne govori besmislice, nikada – odgovarali su njezini vjerni obožavatelji.

U brodogradilištu Severnodvinsk 12 godina nakon izrečenog proročanstva (1992. godine), kad se Rusija konačno izdigla iz apokaliptične gospodarske situacije i sukoba, počinje izgradnja 155 metara duge, s trupom od čelika, najveće borbene podmornice ikada napravljene na svijetu. Imala je pogon od dva nuklearna reaktora, pod vodom je neprimjetno mogla ostati rekordno vrijeme… Građena je tako da može izdržati izravan pogodak torpeda. Isplovila je prvi put u kolovozu 2000. godine.

Megazdanje čija je izgradnja stajala milijardu dolara, a koje je sve ostavljalo bez daha, nazvali su – KURSK.

Dva dana nakon isplovljavanja podmornica je ušla u određenu zonu patroliranja da bi sudjelovala u vježbi flote u Barentsovu moru.
Ruska krstarica pod imenom Petar Veliki, koja je preuzela ulogu američkog nosača aviona, nalazila se udaljena 50-ak milja od Kurska. Plan izvođenja vježbi predviđao je da će se napad na brod odigrati između 11.30 i 18.00 sati. U tom razdoblju Kursk nije trebao izlaziti iz zone koju su mu unaprijed odredili. Napad na površinski brod nije trebao započeti prije nego što taj brod dođe u označenu zonu.

– Molim dopuštenje za punjenje i lansiranje torpeda – rekao je kapetan Kurska kontaktirajući operativni centar.

– Imate ga – odgovorili su mu.

Podmornica Kursk u tom trenu usporava, odredili su da dubina ronjenja bude na 60 stopa, piše u pokušaju uvijek aktualne ponovne rekonstrukcije tragičnog događaja na internetskim forumima i blogovima.

Na ovoj poziciji Kursk izbacuje periskop, diže antene za radiouređaje i sustav globalnog pozicioniranja. U 10.58 Petar Veliki, koji je preko radioveze čuo zahtjev podmornice za upotrebu torpeda, oglašava borbenu uzbunu. Po običaju, u vodama u kojima se izvodi vježba, prisutna je i druga strana koju predstavljaju dvije američke podmornice, USS Memphis i USS Toledo i jedna britanska, HMS Splendid, koje su u misiji izvidnice nad aktivnostima Rusa. Kursk se sada nalazi na dubini od 90 stopa, a s Petra Velikog počinje lansiranje serije od tri protupodmorničke rakete. U isto vrijeme oglašava se signal upozorenja na Kursku. Začula se eksplozija, a potom još jedna.

Prema općeprihvaćenoj teoriji, vodikov peroksid procurio je u prednju sobu podmornice s torpedima, što je dovelo do eksplozije jedne bojeve glave torpeda, koja je, pak, izazvala eksploziju većeg broja bojevih glava dvije minute kasnije. Druga eksplozija imala je snagu eksplozije oko šest tona TNT-a i bila je dovoljno velika da bude registrirana na seizmografima diljem sjeverne Europe. Podmornica je potonula dublje od stotinu metara. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh