Svaštara

Često lažu jer ne žele da ih drugi vide kao loše osobe – Prepoznati narcisa na vrijeme je ključno

Samo oni koji su bili u vezi sa narcisom znaju kako je biti u takvoj vezi i šta su sve takvi ljudi spremni uraditi nekome.

Muškarac - Ilustracija / Yumama.com

Narcisi uglavnom brinu samo o sebi i nemaju ni mrvu empatije i suosjećanja prema drugima. Njima su njihova dobrobit i njihove sebične potrebe važnije od svega. Narcisoidne osobe često vide druge ljude kao objekte i koriste ih za ispunjavanje svojih potrebe.

Iza njihovog šarma se često kriju mnoge manipulativne tehnike kojima iskorištavaju druge ljude i pomoću kojih postižu ono što žele. Narcisoidne osobe su često veoma arogantne u uvredljive. Bilo koji oblik napada oni shvataju lično te se lako razljute i izgube kontrolu.

Narcisi će svoju žrtvu uvjeravati da je ona kriva za sve što se dešava i uvjeriti je da je loša osoba kako bi opravdali sebe. Narcisoidne osobe imaju stalnu potrebu za pažnjom i pohvalom. Sklone su laganju kako bi opravdali sebe i kako bi učinili da ih drugi vide kao dobre osobe.

Laži često postaju njihova stvarnost pa i oni sami počinju da vjeruju u njih. Često žive u svom svijetu laži, ne žele da se mijenjaju i žude za divljenjem drugih. Narcisi su u stanju da se predstavljaju kao brižna, emotivna i harizmatična pa je teško odmah primjetiti njihovo pravo lice koje vješto kriju iza ove maske, a vide kakvi su zaista već bude prekasno.

Tada ste već duboko zaglavili u vezu sa njima da je teško izaći iz te veze. Kada osoba odluči da progovori i izađe iz veze sa narcisoidnom osobom, narcis će nastaviti manipulisati do te mjere da će ih natjerati da povjeruju da su oni sami krivi za sve i da su previše emotivni,piše Infpult

Sve to rade kako bi opravdali sebe i svoje ponašanje. Ovaj začarani krug može trajati godinama zato je jako važno što prije prepoznati narcisoidno ponašanja kako biste se što prije izvukli iz takve veze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh