Svaštara

Detalji iz života Muamera Zukorlića za koje niste znali

Zukorlić je bio veliki zaljubljenik u sport, a posebno je volio jahanje

sandžaklive

Muftija Muamer ef. Zukorlić preselio je na ahiretje šestog novembra u 51. godini.

Zukorlić je bio muftija Islamske zajednice u Srbiji, a zatim potpredsednik Narodne Skupštine i lider Stranke pravde i pomirenja.Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku. Govorio je i turski jezik, dok se služio i engleskim.

Vodio je Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Utemeljitelj je i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru 2002. godine sa odeljenjima u Nišu, Beogradu, Pančevu i Subotici. Osnovao je žensku medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru 1996.

Međutim, ono što mnogi ne znaju Zukorlić je volio sport, a posebno se izdvaja jahanje.Bio je član jahačkog kluba na hipodromu u Beogradu i termine je koristio nekoliko puta tokom sedmice. Kako je i sam svojevremeno izjavio, jahanje za njega predstavlja poseban vid relaksacije.

– Ranije sam jahao minimalno, odnosno amaterski, ali sada sam već ozbiljan član jahačkog kluba na hipodromu u Beogradu i imam termine najmanje tri puta sedmično. To mi je način da se relaksiram od tenzije, koju pokupim u sali Skupštine.Tako da odem na pauzu, od jedno sat vremena, tamo se obnovim mentalno, psihički i vratim se svež u Parlament – ispričao je svojevremeno Muamer Zukorlić.

Jahanje je rekreacija koja se ne može uporediti ni sa jednom drugom.Posebna emocija postoji između čoveka i konja i ja nisam verovao kada su mi ranije govorili moji prijatelji da je ta vrsta rekreacije neuporediva sa svakom drugom. Ja sam se raznim sportovima bavio i bavim, igrao sam mali fudbal, tenis, bavio se atletikom, borilačkim veštinama, sve to ima svoju čar, ali što se tiče mentalnog odmora, ova vrsta ritmike, sklada između te plemenite životinje i čoveka na jahanju je vrh mogućnosti rekreacije, kada se postižu sportski efekti, ali i zdravstveni i mentalni, i to prosto nema alternativu – govorio je on.

Zanimljivo da nikada nije pao sa konja.

– Suština je kao u plesu, u ritmu i harmonji, prosto morate da osetite životinju, da budete u harmoniji sa njom, da se ne rvete sa njom, a da je ne potčinjavate – otkrio je jednom prilikom Zukorlić.

Takođe, bio je posvećen različitim aktivnostima kao što su fudbal, atletika, borilakče veštine, ali konjički sport je imao posbedno mesto u njegovom srcu,piše Sandžaklive


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh