Svaštara

Djelotvorne i praktične: Ovo je pet najboljih dijeta za mršavljenje u 2021. godini

Mršavljenje i dijete vječna su tema, a mnogi koji ne uspijevaju skinuti višak kilograma nerijetko imaju osjećaj da se vrte u krug.

Kada se radi o mršavljenju, odlučnost i ustrajnost daleko su najvažniji, no ogromnu ulogu u tome ima režim prehrane. Kako biste konačno kazaljku na vagi zaustavili na željenoj brojci, dobro proučite listu najboljih dijeta za mršavljenje u 2021. godini. Isplati se jer su se na listi našle zahvaljujući učinkovitosti i praktičnosti
Dok gledamo prema kraju 2021. godine, možda se osjećamo spremnima za novi početak. Ako ste proveli 2021. žonglirajući između posla, obitelji i drugih obveza, ali i velike količine stresa, približavanje nove godine može biti savršena prilika za ponovno davanje prioriteta zdravlju.

Jedan od vodećih resursa za analizu potrošača, U.S. News & World Report, zatražio je od panela zdravstvenih stručnjaka da ocijene koje dijete za mršavljenje imaju najbolje rezultate i koje su najbolje za vaše zdravlje. Eat this sažeo je njihove ocjene i sastavio popis najboljih dijeta za mršavljenje u 2021., ovisno o tome koliko su sigurne, učinkovite i praktične.

U.S. News & World Report objavio je da su zadužili 24 liječnika, dijetetičara, stručnjaka za javno zdravstvo te ostalih pojedinaca nadležnih za prehranu da ocijene 39 dijeta prema određenim kriterijima. Ti kriteriji su, između ostalog, uključivali ‘kratkoročni i dugoročni gubitak težine, lakoću pridržavanja, sigurnost i prehranu’. Prema njihovom stručnom mišljenju, ovo je pet najboljih i najučinkovitijih dijeta ove godine, poredanih od pete do prve.

Dijeta Klinike Mayo
Stručnjacima se dijeta Klinike Mayo svidjela zbog njezina sveobuhvatnog pristupa ‘koji zdravu prehranu čini doživotnom navikom’ s piramidom namirnica koja promiče konzumaciju voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, uz najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

Dijeta Klinike Mayo prva je službena dijeta koju je osmislio stručni tim poznate klinike iz Minnesote. Osim na mršavljenje, naglasak je stavljen na zdrav način života, a ova dijeta potiče uzimanje hrane i uživanje u njoj, ne i odricanje. Također navodi na prihvaćanje zdravih navika, a podijeljena je u dvije faze. Prva faza naziva se ‘Izgubite’ (Lose it!), traje dva tjedna i omogućava brz početni gubitak kilograma, što služi i kao jako dobra motivacija za nastavak procesa. Druga faza zove se ‘Živite’ (Live It!), a cilj joj je usvajanje novostečenih zdravih navika te njihovo provođenje u svakodnevnom životu. Gubitak kilograma se nastavlja, no u nešto sporijem ritmu.

Treba napomenuti da je dijeta Jenny Craig dobila sličnu ocjenu kao i ona Klinike Mayo zbog svoje učinkovitosti pri mršavljenju. Međutim neki stručnjaci otkrili su da je dijeta Jenny Craig relativno skupa, a unaprijed zapakirani obroci ograničavaju pobornike u tipičnim načinima života, poput kuhanja kod kuće za svoje najmilije ili odlazaka na večeru u restoran.

Volumetrijska dijeta
Članovi panela US News & World Reporta istaknuli su volumetrijsku dijetu zbog njezinih potencijalnih prednosti za zdravlje srca i za oboljele od dijabetesa. Ova dijeta usredotočuje se prije svega na kalorijsku gustoću namirnica. Sam naziv došao je kao izvedenica riječi volumetrija, koja označava metodu mjerenja volumena. Dijeta, koja je lani proglašena najboljom, temelji se na odnosu kalorija i volumena namirnica.

Naglasak je na namirnicama s malom gustoćom kalorija, a koje sadrže puno vode, kao što su svježe voće i povrće ili pak juhe. Ova dijeta polazi od stajališta da se te namirnice, uključujući balastne tvari, mogu jesti u kojoj god količini želimo, a da se istovremeno unosi malo kalorija jer nas zahvaljujući svom velikom volumenu brže čine sitima. A upravo se na taj način kilogrami počinju topiti. Cilj volumetrijske prehrane nije gladovanje, nego zamjena visokokalorične hrane zdravim i ukusnim alternativnim obrocima sa znatno manje kalorija te raspoređenih u tri glavna obroka. Dobrim izborom smatraju se namirnice s manje od 1,25 kcal po gramu.

Volumetrijska prehrana fokusira se na energetsku gustoću hrane i njezinu zaštitnu moć. Cilj je osigurati to da želudac, unosom velike količine niskokalorične hrane, ali one s velikim volumenom i zasitne, dosegne osjećaj sitosti, zbog čega ćemo se osjećati zadovoljno, a ne gladno i frustrirano.

Veganska dijeta
Vjerojatno ste već čuli za to da je okretanje potpuno biljnom porijeklu dobro kako za naše tijelo, tako i za planet. Prema mišljenju stručnjaka, hrana bogata vlaknima i zdrave masnoće u dobro uravnoteženoj veganskoj prehrani mogu imati velik utjecaj u skidanju kilograma. Navodi se i da se trenutno šest posto stanovništva SAD-a izjašnjava da su vegani, puno više nego prije sedam godina.

Veganski način prehrane više je od prehrambenog režima, on proizlazi iz načina življenja i razmišljanja koji isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla. U veganskoj prehrani koriste se samo namirnice biljnog podrijetla, a često i hrana uzgojena na organski način. Budući da ovaj način prehrane ne koristi namirnice životinjskog podrijetla bogate proteinima i masnoćama te energijom, veganski obroci su volumiozno bogati kako bi se osigurala potrebna količina energije. Preporučuje se uzimanje tri glavna i više manjih obroka kako bi se zadovoljile potrebe za energijom.

Od velikog značenja su žitarice jer predstavljaju izvor složenih ugljikohidrata te mahunarke kao izvor proteina. Osim mahunarki, u veganskoj prehrani izvor proteina su izolati proteina soje poput tofua te seitan, izolat proteina pšenice, a važno mjesto zauzimaju i orašasti plodovi.

WW dijeta ili dijeta Weight Watchers
Popularna dijeta WW po broju bodova zapravo dijeli prvo mjesto kao najbolja dijeta 2021. godine. Stručnjaci su pohvalili ovaj režim prehrane jer omogućuje da jedete ono što želite i pri tome usvojite zdrave životne navike.

Dijeta Weight Watchers ili, skraćeno, WW označava kontrolu težine pomoću bodova. Naime njezina glavna karakteristika prikupljanje je bodova unaprijed određenim obrocima s obzirom na spol, dob, visinu, težinu i tjelesnu aktivnost. Ovo nije klasičan oblik prehrane koji će omogućiti samo gubitak suvišnih kilograma. Naime dijeta WW temelji se na raznolikoj prehrani te daje opciju biranja hrane koju želite jesti. Svaka od njih nosi određeni broj bodova, a zbroj na dnevnoj bazi ne smije prelaziti broj bodova koji je za vas pojedinačno određen. Dijeta je osmišljena tako da s vremenom postane svakodnevna navika, jednostavno vas nagovara da jedete zdravije i raznovrsnije, a gubitak kilograma samo je dio plana.

Fleksitarijanska dijeta
Niste upoznati s fleksitarijanskom prehranom? Ona može biti izvrstan dugoročni način života. U.S. News & World Report opisuje fleksitarijansku prehranu kao način na koji možete biti vegetarijanac većinu vremena, ali i dalje uživati u hamburgeru ili odresku kada to zaželite. Tajna dobrog osjećanja krije se osiguravanju hranjivih tvari i pronalaženju ravnoteže.

Fleksiterijanstvo se odnosi na dvije riječi i značenja: fleksibilnost i vegetarijanstvo. Ovaj način prehrane razvio se prije više od desetljeća, a odnosi se na osobe koje se većinu vremena hrane po vegetarijanskim načelima, no povremeno posegnu za mesom iz društvenih i kulturnih razloga ili pak zbog zadovoljavanja nutritivnih potreba. Glavna ideja ove dijete je da zdrava prehrana može biti fleksibilna te da nije potrebno ići u ekstreme i izbacivati čitave skupine namirnica. Upravo ta fleksibilnost i zdravorazumski pristupu mršavljenju osigurali su joj prvo mjesto na listi najučinkovitijih dijeta ove godine, prenosi tportal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh