Svaštara

Labkovski: Roditelji prestanite kontrolisati svoju odraslu djecu – Tako ih samo tjerate od sebe

Ruski psiholog Mihalil Labkovski ističe da je najčešći razlog zbog kojeg dolazi do sukoba između odrasle djece i roditelja, želja roditelja da kontrolišu svoju djecu.

infpult

Mnogi roditelji ne mogu shvatiti i prihvatiti da su njihova djeca odrasli ljudi te žele kontrolisati život svoje djece i njihove odluke. Tako možemo vidjeti odrasle ljude koji imaju po 45 godina, ali i dalje se ponašaju kao petogodišnjaci kada ih nazove majka. To se dešava iz razloga što su njegova osjećanja pomiješana i što je od ranog djetinjatva u njemu probuđen strah od gubitka roditelja. Mnogi roditelji na taj način pokušavaju manipulisati sa svojom djecom kako bi ih zadržali što duže pored sebe.

Kako i se odrasla osoba trebala nostiti kada se nađe u ovakvoj situaciji? Morate shvatiti da nijete dijete i da vam više nije pet godina, već da ste odrasla osoba koja se mora riješiti ogorčenosti prema svojim roditeljima. Roditelje morate prihvatiti takve kakvi jesu, ali ne smijete dozvoliti da se petljaju u vaš život.

Nakon toga morate postaviti jasne granice i definsati načina koji želite komunicirati sa svojim roditeljima. U početku to može izazvati odbojnost od strane vaših roditelja, ali to je nešto što morate iskusiti ako želite uspostaviti dobru komunikaciju.

Ako primjetite da se kritika, nepoštovanje i tvrdnje počnu javljati u razgovoru sa roditelji prestanite da pričate. Nema potrebe da prekidate odnos sa njima, ali morate svojim roditeljima pokazati kako mogu komunicirati sa vama.

Roditeljima je ponekad jako teško prihvatiti da se njihova djeca počinju drugačije ponašati i ne shvataju da oni sada komuniciraju sa njima iz pozicije odrasle osobe. Oni ne shvaaju da svojoj djeci više nisu potrebni u onoj mjeri u kojoj su im bili potrebni kada su imali pet godina.

Savjet Mihaila Labkovskog mladim roditeljima: 1. Dijete morate poštovati čim se rodi. 2. Kako odrasta, treba mu dati nezavisnost. 3. Budite ravnopravni sa svojim djetetom po pitanju povjerenja. 4. Ne pritiskajte svoje dijete, ne namećite im svoje mišljenje i ne kažnjavajte svoje dijete fizički,piše Infpult

Savjet za sve odrasle roditelje:
1. Ne morate fokusirati svoj život samo na djecu.
2. Pronađite sebi hobi, nađite sebi neko interesovanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh