Svaštara

Mještani indijskog sela se gađaju kravljom balegom tokom festivala fekalija

U malom indijskom selu Gumatapura svake godine se održava festival fekalija, odnosno događaj prilikom kojeg mještani jedni druge gađaju kravljim izmetom, piše RT.

festival u indiji - ruptly

Kravlji izmet, koji se u ruralnoj Indiji koristi u različite svrhe, skladišti se mnogo prije događaja kako bi učesnici festivala osigurali da im u toku slavlja ne ponestane “municije”.

Iako ovo djeluje prilično nehigijenski, učesnici festivala vjeruju da je izmet bezopasan te da liječi mnoge bolesti.

“Kravlja balega ima mnoga ljekovita svojstva. Imamo povjerenje u našeg boga Beereshwara i igramo se u kravljem izmetu – ne prijeti nam nikakva opasnost”, rekao je jedan od mještana Gumatapura.

Dodao je kako je svim generacijama dopušteno da učestvuju u festivalu, bez obzira iz koje su kaste. Jedine koje ne mogu učestvovati su žene, kojima je dopušteno da posmatraju festival sa strane. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh