Svaštara

NUSPOJAVE ORGAZMA: Ovih SEDAM stvari koje NISTE ŽELJELI mogu da uslijede nakon “VRHUNCA”

Mit ili istina? Prosudite sami…

Svako ko je ikada doževio orgazam jako dobro zna njegove dobre strane. Od ublaživanja stresa i bola, do podizanja raspoloženja.. Međutim, jeste li znali da orgazam može imati i svojih loših strana, odnosno nuspojava?

Fenomeni orgazma

Prema studiji objavljenoj u časopisu S*ksual Medicine Revjujs, orgazam u nekim slučajevima može doneti i neke čudne fenomene, a evo i koje.

Grip

Postorgazmički sindrom bolesti (POIS) je veoma retko obolenje. Ipak, kada se javi, osoba razvija simptome slične gripu i alergiji nakon orgazma, bilo s partnerom ili nakon masturbacije. Obično se javlja kod muškaraca nakon ejakulacije, ali dešava se i ženama.

Simptomi se mogu razviti u roku od nekoliko sekundi, minuta ili pak sati nakon orgazma i obično traju dva do sedam dana. Simptomi nestaju sami po sebi, a uključuju umor, slabost, glavobolju, temperaturu, grlobolju i začepljen nos. Istraživanja kažu da ih pokreće autoimuna reakcija na semenu tečnost kod muškaraca, dok je kod žena povezana s tkivom oko v*gine.

Glavobolja

U klinici Majo ističu da s*ksualne glavobolje mogu nastati kako se povećava s*ksualno uzbuđenje, neposredno pre ili nakon orgazma.

Kihanje

Članak objavljen u jednom američkom naučnom časopisu otkrio je da je kijanje kao odgovor na orgazam “možda češći nego što se očekivalo”, ali se o tome malo govori zbog neugodnosti.

Bolovi u stopalima

Izveštaj o sindromu orgazma stopala istražio je slučaj žene koja se “žalila” na neželjene orgazmičke senzacije u levoj nozi. One su ponekad nastajale spontano, a ponekad tokom s*ksualnog uzbuđenja.

Ova neobična pojava na kraju je bila povezana s polovičnim oštećenjem nerava tokom prethodne operacije.

Smeh

Pojačane emocije mogu dovesti do nekontrolisanog smeha, a upravo orgazam podstiče oslobađanje snažnih hormona sreće – dopamina i oksitocina.

Plakanje

Plakanje može biti još jedna nuspojava orgazma. Radi se zapravo o tugi nakon seksa (poznata kao postkoitalnu disforija) koja je vrlo česta, a studija je otkrila da čak 46 posto ispitanika ima ove simptome barem jednom u životu, prenosi SD.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh