Svaštara

Karanfilić probajte kad vas muči zubobolja, povraćanje, glavobolja…

Ulje karanfilića je izuzetno jako i ne bi trebalo koristiti ga više od jedne do dve kapi dnevno, obavezno razređeno u kašičici nekog jestivog ulja, poslije obroka

klinika

Karanfilić, ili, kako se još zove – klinčić (Syzygium aromaticum), zapravo su cvetni, neotvoreni, aromarični pupoljci iz porodice Myrtaceae. Poreklom iz Indonezije, danas je u širokoj industrijskoj upotrebi u svetu kao dodatak pastama za zube, sapunima, parfemima, drugim kozmetičkim preparatima, ali i cigaretama. Važi za jedan od najčešće korišćenih začina za bolji ukus jela, kolača i pića. Od davnina se koristi i kao lek za bolje varenje, oralno zdravlje, kontrolu dijabetesa, zdraviju jetru i kosti, a istraživanja su pokazala da sadrži eugenol koji ima sposobnost da deluje protiv stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) u krvnim sudovima. I danas je neizostavan deo ajurvedske medicine.

Cvetići koji liče na male eksere lečili su kroz istoriju brojne bolesti
U svežem stanju, ovi cvetovi su ružičaste boje, a kada se osuše, postaju smeđi i liče na ekserčiće (po tome su i dobili ime – clavus/ekser). Karanfilić karakteriše jak slatkasti miris koji nije agresivan, već veoma aromatičan i mek. Tradicionalna kineska medicina koristila ga je za lečenje zatvora, ali i proliva, gljivičnih infekcija (atletsko stopalo), lišajeva i hernija, a praktičari ajurvedske medicine takođe za probavne, ali i disajne probleme. U srednjovekovnoj Nemačkoj zabeleženo je da su travari klinčićima lečili giht. Amerikanci su ga kombinovali sa drugim lekovitim travama i preparatima kako bi im poboljšali dejstvo i ukus, a utrljavanjem ulja koje su pravili lečili su bolove u zubima i desnima.

Šta sadrži klinčić i zašto je eugenol moćan
Ova biljka sadrži važne hranljive materije poput vitamina, minerala, vlakana i drugih makro i mikroelemenata. Karanfilić, pored ostalog, sadrži eugenol, kariofilen i tanin. Radi se o supstancama koje imaju izrazita antimikrobna dejstva i koje su vrlo efikasne u uništavanju parazita i bakterija u našem organizmu. Eugenol je fitohemikalija efikasna i kao antioksidant koji je uz druge antioksidante zadužen za borbu protiv oksidativnog stresa i razgradnju slobodnih radikala. Klinčić sadrži i mangan, uz vitamine C, E i K. Druge korisne biohemijske supstance u karanfiliću su beta-kariofilen, vanilin, metil salicilat, flavonoidi, oleanolna kiselina, stigmasterol, kampesterol i fenilpropanoid.

Upotreba karanfilića
Koristi se kao ceo i u mlevenom obliku. Najveća primena mu je u kuhinji, kao začin i kao dodatak marinadama, prelivima, toplim napicima u cilju poboljšavanja arome, često u kombinaciji sa vanilom. Dalje, koristi se u aromaterapiji, a travari kažu da ima i afrodijizačka svojstva. U kombinaciji sa kiselom vodom može da pomogne kod začepljenja cevi i odvoda, a zbog intenzivnog mirisa rasteruje mrave. Takođe, koriste se i ekstrakt i eterično ulje karanfilića.

Kod kojih stanja je karanfilić lekovit
Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića pomešanih sa vodom zaustaviće povraćanje i mučninu. Mnoga istraživanja su potvrdila da karanfilić ima antikancerogena svojstva i da je efikasan u olakšavanju stanja kod raka jednjaka i raka grlića materice. Viševekovni je lek protiv zubobolje, koristan za bolesti desni i celokupno oralno zdravlje. Mleveni karanfilić pomaže u sprečavanju klica, stvaranju plaka i sprečavanju razvoja mikroorganizama, a pomaže i kod drugih stomatoloških problema. Kada se mešavina karanfilića i kamene soli uzme sa mlekom, ublažiće glavobolju.

Umerena upotreba karanfilića dobra je za zdravlje jetre, smanjuje upalu i deluje protiv oksidativnog stresa. Međutim, oni koji imaju probleme sa jetrom, pre uzimanja karanfilića treba da se konsultuju sa lekarom kako bi izbegli kontraindikacije.

Dobra kontrola šećera u krvi, protiv čira i za jači imunitet
Njegova antibakterijska i antimikrobna svojstva olakšavaju grčeve i dijareju, a antiinflamatorna sprečavaju mnoga dramatična stanja u telu, uključujući edem. Upotreba ekstrakta karanfilića osigurava regulaciju nivoa šećera u krvi, što je korisno za osobe obolele od dijabetesa. Prisustvo eugenola i mangana u karanfiliću pomaže u očuvanju koštane mase, povećanju gustine i jačine kostiju kao i u slučaju osteoporoze. Njegova upotreba je dobra za želudac i dvanaestopalačno crevo (duodenum), jer olakšava proizvodnju želudačnih sokova. Eugenol deluje i protiv pojave bubuljica, akni i bora.

Klinčić ima i važna anti-mutagena svojstva – sprečava promene genetskog sastava zbog prisustva fenilpropanoida, a suvi karanfilić pomaže u povećanju broja belih krvnih zrnaca i jačanju imuniteta. Takođe, koristan je i u procesu razgradnje masti u telu,pišeKlinika


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh