Svaštara

Srce puno Bosne: Kuća Husein-kapetana Gradaščevića

Ekipa Ljetne kuhinje, emisije u programu Hayat televizije, jedna je od rijetkih koja je ušla u kuću Husein-kapetana Gradaščevića.

Husein-kapetana Gradašćevica - Mahalla-ba

Almasu Lazović i Mirana Karića na vratima je dočekala Zumreta, supruga Muhameda Bege Gradaščevića koji je preminuo prije tri godine, inače posljednjeg potomoka kapetana Huseina.

Dolazak u ovu kuću je posebno dirnuo Almasu, probudile su joj se emocije od sreće i svega onoga što je vidjela na tom mjestu. Nije mogla zaustaviti suze, no slično je reagirala i Zumreta koja se obradovala kada je na vratima svoga doma ugledala goste. prenosi “Mahalla“.

KUĆA-GRADAŠČEVIC – Mahalla.ba

Enterijer nekadašnjeg doma kapetana Gradaščevića je nadasve poseban. Neopisiv. Jednostavno tu bi morali doći da osjetite svu toplinu bosanskog duha…

KUĆA-GRADAŠČEVIC – Mahalla.ba

Kuća Gradaščevića podignuta je 1786. godine, a posljednja dogradnja i adaptacija ove kuće vršena je 1868. godine, nakon jednog požara, kada je uklesan i tarih. Nalazi se nedaleko od poznate gradačačke kule.

Komfor života u ovakvoj kući bio je na visokom stepenu u odnosu na kuće siromašnijih porodica iz perioda u kojem je izgrađena.

KUĆA-GRADAŠCEVIĆ – Mahalla

KUĆA-GRADAŠCEVIC – Mahalla.ba

Zahvaljujući Hamdiji Kreševlakoviću kuća je 1949. stavljena pod zaštitu države. Bila je oštećena u ratu 1992-1995., ali je obnovljena. Kuća predstavlja primjer jedne od najbolje očuvanih begovskih kuća i uvrštena je u izložbu tradicionalne bosanske arhitekture – Kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh