Svaštara

3 najbolje trave za žene u menopauzi

Žene u menopauzi trpe neprijatne simptome koji traju, u prosjeku, oko 12 mjeseci nakon posljednje menstruacije ali i duže.

Tipično nije neophodno neko medicinsko lečenje, ali zbog nešto jačih tegoba može se prepisati hormonalna terapija.

Međutim, za blaže simptome se obično ne uzimaju hormoni, već se preporučuju prirodna sredstva.

Cimicifuga je višegodišnja biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja ne sadrži fitoestrogene ali deluje na organizam slično hormonu estrogenu. Nekada je korišćena da ubrza usporen porođaj i dovede hormone u ravnotežu. Sada je u Americi i Njemačkoj odobrena za terapiju u menopauzi, s tim što treba pratiti rad jetre i prekinuti u slučaju bilo kakvih tegoba.

Valerijana se preporučuje zbog teškoća pri spavanju koje često žene muče kad su u menopauzi. Čekaju se nešto obimnija istraživanja, ali za sada nisu utvrđeni nikakvi kontraefekti.

Žalfija se preporučuje upravo za smanjenje talasa vrućine – valunga. Istraživači su ispitivali dejstvo oko 250 mg žalfije u prahu dnevno (ekvivalent je 3,4 grama svježih listova). Utvrdili su da kod žena između 50 i 65 godina, koje su u menopauzi, valunzi kod polovine prestaju već u prvih četiri nedelje. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh