Svaštara

ŠEST NEOBIČNIH UZROKA BOLOVA U LEĐIMA

Stari jastuk, neudoban stolac na poslu, loša forma i stres česti su uzroci bolova u leđima. Ali postoje i neki, prilično neobični razlozi zašto vas bole leđa.

Bol - Pucajodzdravlja.com

Dr, Gbolahan Okubadejo, ortopedski hirurg iz New Yorka, navodi nekoliko iznenađujućih uzročnika bolova u leđima.

Dehidracija

Kada ste dehidrirani, diskovi gube vodu i vaša kičma je u problemu“, kaže dr. Okubadejo i dodaje:
„Da biste to spriječili pijte dosta vode i ograničite pića s kofeinom – ona dehidriraju“.

Pušenje

Treba vam još jedan razlog da prestanete pušititi?

„Negativni efekti pušenja nisu ograničeni samo na pluća. Pušenje može izazovati upalu i oštećenje ligamenata i mišića u predjelu kičme, što može dovesti do bolova u leđima“, kaže dr. Okubadejo.

U stvari, skoro 37 posto pušača prijavilo je bolove u leđima, u poređenju sa 23,5 posto nepušača, prema studiji iz septembra 2016., piše Live Strong.

Nikotin također može da promijeniti veličinu krvnih žila i sposobnost tijela da se prilagodi boli, jer kada nikotin uđe u krvotok, on smanjuje zarastanje i inhibira regeneraciju ćelija unutar diskova kičme – objašnjava dr. Okubadejo.
Pušenje također smanjuje protok krvi, a samim tim i esencijalne hranljive materije do diskova, za koje kaže da može pouzrokovati njihovo prijevremeno starenje i dodatno dopinijeti bolovima u leđima.

Torba ili novčanik

Uvek držite novčanik u zadnjem džepu? Ovo je možda razlog zašto vas bole leđa.

Strukturne neravnoteže u kičmi mogu nastati kada sjednete na novčanik. Tada vam je jedna strana tijela iznenada viša od druge – kaže dr. Okubadejo.
Doktor dalje objašnjava da nepravilno pozicioniranje dodatno opterećuje donji dio kičme, što može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa i utrnulosti, objašnjava. prenosi “Hayat“.

„Isto važi i za nošenje teške torbe na jednom ramenu. Ovo također može izazvati nagib vrata i kičme koji može prouzrokovati bolove u leđima“, kaže dr. Okubadejo.

Odjeća

I ono što nosite moglo bi biti uzrok bolova u leđima.

Uske traperice bile su među prvih pet faktora, kada je odjeća u pitanju, koji su doprinijeli bolovima u leđima, prema istraživanju potrošača iz Britanskog udruženja kiropraktičara iz 2017. godine.

Uske pantalone sužavaju lagane pokrete u koljenima i bokovima i utječu na način na koji postavljamo svoje tijelo“, kaže dr, Okubadejo. A loše držanje ima važnu ulogu kada su u pitanju bolovi u leđima jer prisiljava kičmu i mišiće leđa da se naprežu kako bi vas držali u neprirodnim položajima.
Obuća

Sigurno ste bar nekada osjetili da vas leđa bole nakon noći provedene u cipelama s visokom potpeticama.

Potpetice mijenjaju način na koji hodate prisiljavajući vas da gurnete stražnjicu naprijed, što hiper-lučno savija kičmu, kaže dr. Okubadejo.

„U teškim slučajevima ovo može izazovati išijas kod onih koji provode mnogo vremena hodajući u visokim potpeticama“, dodaje on.

Telefon

Neprestano naginjanje prema naprijed može biti razlog zašto vas bole leđa, jer loše držanje može izazvati napetost u vratu, ramenima i leđima.

Neprestano savijanje glave da biste gledali dolje u ​​telefon zateže mišiće i tetive u prednjoj strukturi vrata – kaže dr. Okubadejo i dodaje:
„Ovo stvara neravnotežu i rezultira smanjenom pokretljivošću, bolovima u ramenima i vratu, formiranjem zakrivljenosti u gornjem dijelu leđa, pa čak i glavoboljama“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh