Svaštara

Mama iz Hrvatske o životu pod raketama Hamasa: Sinovima samo kažem da čekamo ‘bum’

Uviđam da ću, ako Jeruzalem ponovno bude na meti raketa – s djecom u dobi pet, šest i osam godina imati više problema nego što sam imala s jednogodišnjom djevojčicom i dječakom ‘zauzdanim’ u trbuhu

Hamas raketirao Tel Aviv, kažu da su ispalili oko 130 raketa - arhiv

Već je više od mjesec dana otkad se, nakon godine lockdowna, život u Izraelu gotovo potpuno vratio u normalu. Lokali se otvaraju, zaposlenost je narasla, djeca idu u vrtiće i škole, više se nitko ne boji zaraze koronom pa se vraćamo u gužvu i djeci nadoknađujemo gradivo o snalaženju u svakodnevici kao što su gradski prijevoz, tržnica, udaljeni i veliki dućani… Koncertne dvorane i bazeni još nisu otvoreni za djecu, s obzirom na to da nisu cijepljena, pa se ponašamo kao šopingholičari.

Dječake ipak najviše zanimaju gradilišta s pripadajućim strojevima, koji su ponovno pokrenuti nakon što je Izrael cijepio palestinske radnike, pa ponovno iz Palestinske autonomije mogu dolaziti na bauštelu u Jeruzalem, i sve dizalice, bušilice i bageri rade punom parom. Tijekom mjeseci neimaštine zbog obustave poslova i nagloga gubitka prihoda naučili smo sami praviti osnovne namirnice poput kruha i tijesta, a kad smo ponovno stali na svoje noge, kupili smo šminkerski originalni stroj za proizvodnju svježe tjestenine. Ispada nam fenomenalno, ali vidimo da nam ipak treba i ona vješalica za sušenje, koja sprečava da se rezanci ponovno slijepe u jednu masu.

Kao i uvijek kad je kriza, kako u vrijeme intifade ili raketiranja tako i u vrijeme epidemije – najviše pate trgovci na centralnoj tržnici jer ljudi izbjegavaju gužvu. Zato sad po sve što trebam odlazim na “šuk”, pa i po fancy talijanske alate za ručno rađenje paste, da zarade mali trgovci koji su u godini lockdowna najviše patili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh