Svaštara

Kako se riješiti neugodnog mirisa rublja?

Ako tvoje rublje ili perilica poprime neugodan miris, znaj da nisi jedina koju muči ovaj problem. Nepoželjni mirisi, uzrokovani nakupljenim bakterijama i plijesni, mogu te natjerati da poželiš baciti ručnike i odjeću. Donosimo ti nekoliko netoksičnih i prirodnih rješenja za odstranjivanje odbojnih mirisa s rublja.

Peškiri - Blogspot

Otvaraš perilicu rublja da bi u nju stavila novo rublje, ali se suočavaš s neugodnim iznenađenjem – tu je ono rublje koje si stavila prošlog tjedna, zaboravljeno i puno plijesni. Tko predugo ostavi rublje u perilici na kraju shvati da ga ponovno treba oprati.

Ocat i soda bikarbona
Miris plijesni može biti teško ukloniti naknadno, ako ti se žuri, najbolje je da protreseš rublje, dodaš još deterdženta i pokreneš novi ciklus pranja. Ako to nije dovoljno da bi se oslobodila neugodnog mirisa, slijedi ove korake. Trebat će ti ocat i soda bikarbona.

U perilicu rublja stavi rublje i deterdžent kao što to i obično činiš.
Dodaj šalicu bijelog octa ili sode bikarbone u bubanj. Pokreni ciklus pranja.
Nakon što perilica pusti vodu i uzme deteržent zaustavi je i pusti da se rublje namače najmanje sat vremena. Može i preko noći.
Potom nastavi pranje i dovrši ga. Ako je neugodan miris uklonjen, osuši rublje kao obično.
Namakanje u vrućoj vodi
Evo još nekoliko netoksičnih i prirodnih rješenja za odstranjivanje odbojnih mirisa s rublja. Dodaj vrućoj vodi neko od sljedećih sredstava i pusti da se rublje namače 15 do 20 minuta. Iskušaj svaki puta drugo sredstvo pa usporedi koje je proizvelo najbolji učinak.

Boraks (oko ½ šalice)
Ocat (3/4 šalice)
Sok od limuna (oko ½ šalice)
Soda bikarbona (3/4 šalice)
Vodikov peroksid razrijeđen do 3% (1/2 šalice)
Preventivne mjere
Iskušaj nekoliko korisnih savjeta za izbjegavanje nastanka neugodnih mirisa:

Nemoj odugovlačiti sa sušenjem i ne ostavljaj čisto rublje u perilici nakon što je pranje završeno, pogotovo ne preko noći. Toplo i mračno okruženje kao što je zatvorena perilica rublja pogoduje širenju bakterija i plijesni.
Izbjegavaj vlagu i nikad ne stavljaj vlažno rublje u hrpu za pranje. Ako ne možeš odmah oprati vlažnu ili mokru odjeću i ručnike, stavi ih da se suše da ne poprime neugodne mirise.
Dobro osuši rublje. Debljim ručnicima i teškoj odjeći kao što su traperice potrebno je dulje vrijeme za sušenje. Svaki put provjeri jesi li ih temeljito osušila.
Nabavi i upotrijebi uže za sušenje. Objesi rublje na otvorenom, jer Sunce može spriječiti nakupljanje plijesni. Ako se rublje ne osuši vani do kraja, prebaci ga u zatvoreni prostor i nastavi.
Pažljivo s omekšivačem. Izbjegavaj korištenje tekućih omekšivača u stroju za pranje rublja, jer su neki ljudi uočili da im se nakuplja nečistoća nakon njihove uporabe. Ocat je dobar prirodni omekšivač.
Ako koristiš tvorničke omekšivače, razrijedi ih s vodom prije nego ga uliješ u stroj za pranje rublja. Imaj na umu da omekšivač može usporiti sušenje rublja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh