Svaštara

Da li vam prezime završava na -ić ili -ović? Šta to znači?!

Uslovenskim narodima korišteno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena. Najčešći nastavak -ić znači malo i mlado, a nastavak -ović upućuje da je “potomak od…”.

Pogledajte i ostale zanimljivosti, koje sigurno niste znali:

Uživajte:

Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine. prenosi “Novi“.

Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.

Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.

• Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.

• Mirisne biljke imaju ogroman utjecaj na čovjekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh