Svaštara

Od kojih namirnica oči sjaje ujutro, a od kojih su nadute

Počnimo s najočitijima – sol i alkohol. Uz njih su navečer gotovo zajamčeno kapci otečeni. Ne možete odbiti prijatelja ili voljenu osobu u čaši vina poslije posla?

Pobrinite se da ga čašu vina uravnotežite čašom vode. Osim očiglednih ukiseljenih namirnica ili čipsa, pokušajte u potpunosti ograničiti ‘skrivenu sol’ u kruhu i krumpiru. A kada kuhate, koristite ružmarin, kurkumu, đumbir, češnjak i kardamom. Anti-upalna ‘čarolija’ ovih začina će, prvo, smanjiti rizik od nadutosti, i drugo, borit će se protiv crvenila osjetljive kože oko očiju dok spavate.

Manje očigledan razlog za crvenilo kože je svježa rajčica. Povrće pripada obitelji Solanaceae i sadrži visoku dozu solanina, tvari koja uzrokuje upalu sluznice. Na isti izdajnički način djeluje i patlidžan. Ta činjenica nije znanstveno dokazana, ali se redovito ističe u preporukama ljudi koji su pažljivi prema vlastitoj koži i savjetima supermodela. Pokušajte ukloniti tu vrstu biljaka iz prehrane tri tjedna i primijetite ogromne koristi za vašu kožu i san. Brigitte Zeytlin, utjecajna stručnjakinja za prehranu iz New Yorka, preporučuje da ih zamijenite tijekom večere s lako probavljivim povrćem kao što je artičoka, špinat, rukola, krastavac, šparoge i avokado.

Pravilo ‘čaša toplog mlijeka za laku noć’ možda smiruje živčani sustav, uzrokujući sjećanje na bezbrižno djetinjstvo, ali iskreno, očima nije lakše. Mlijeko, sir, jogurt, pa čak i vaš omiljeni kefir mogu izazvati oticanje gornjeg kapka, pogotovo ako se laktoza počela teže probavljati s godinama (među simptomima – osjećaj težine u želucu). Ako je čaša večernjeg mlijeka jedna od vaših tvrdokornih navika, a torbe oko vaših očiju navodno su uzrokovane ‘nasljednošću’, provedite eksperiment i pokušajte ne piti mlijeko i mliječne proizvode za jednu ili dvije noći.

Zlatno pravilo svakog stručnjaka pravilne prehrane je ostaviti 5-10% u prehrani za zabranjene užitke, recimo: sladoled, kikiriki maslac, čokoladne kolačiće ili krafnu. Inače će vam biti previše tužno i možete se slomiti. Glavna je stvar znati mjeru: desert ne više od 200 grama i najkasnije do 16.00 sati. Svaka takva poslastica zasićena je mastima i šećerima koji sprječavaju spavanje te ne utječu na izgled na najugodniji način. Suprotno uvriježenom mišljenju, slatkiši ne poboljšavaju raspoloženje noću, naprotiv, doprinose proizvodnji hormona stresa kortizola, koji sprječava proizvodnju kolagena koji pomlađuje. Alternativa je pola banane ili ½ šalice sušenih trešanja koje povećavaju razine melatonina. Slatki i lijepi snovi!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh