Svaštara

Stručnjaci predviđaju kako bi moglo izgledati ovo ljeto

Vakcina protiv virusa korona snažan je alat koji pomaže u borbi protiv pandemije kovid-19, no pojava novih varijanti virusa i dalje izaziva zabrinutost, naročito jer su neke od verzija virusa korona zaraznije.

Par - Pixabay

spred nas je neizvjesno razdoblje, no s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, nekoliko stručnjaka navelo je što bi mogli očekivati tokom ljetnih mjeseci.

S porastom broja vakcinisanih mogle bi se popustiti mjere

“vakcine su naš izlaz iz ove pandemije”, kazao je Dejvid Aronof, direktor Odjela za zarazne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt.

Timoti Briver, profesor medicine i epidemiologije sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu, smatra da bi s porastom broja vakcinisanih osoba moglo doći do ublažavanja nekih epidemioloških mjera.

Vakcina štiti od kovida-19, a što je više osoba zaštićeno od virusa, to su veće šanse da bi se ovog ljeta mogli baviti nekim stvarima koje su nam u vrijeme pandemije bile onemogućene.

Okupljanja na otvorenom biće sigurna
Briver je istaknuo da podaci pokazuju da je prenos virusa korona manji na otvorenom, naročito uz pridržavanje ostalih epidemioloških mjera, poput održavanja fizičke distance. U nadolazećim mjesecima mogli bi se u većoj mjeri okupljati na otvorenom, smatra Briver.

“Nisam siguran hoće li biti moguća velika masovna okupljanja poput okupljanja na stadionima, ali mislim da će biti moguća manja okupljanja na otvorenom”, tvrdi Briver.

Ipak, stručnjaci još uvijek pozivaju na oprez. Rizik od zaraze i dalje postoji, pogotovo za osobe koje nisu vakcinisane protiv kovida-19.

Moći ćemo ići na plaže i bazene
Aronof vjeruje da ćemo tokom ljetnih mjeseci mogli uživati na plažama i bazenima.

“Velika prednost plaže je što se možete odmaknuti i uživati u svježem vazduhu i vodi”, kazao je Aronof, dodajući da i bazeni uglavnom nude istu sigurnost. To znači da se možemo fizički distancirati od drugih kako se ne bi zarazili virusom korona.

Kada je riječ o vodenim parkovima, Aronof poziva na oprez jer je poznato da se stvaraju gužve na toboganima i drugim aktivnostima u zabavnim parkovima. U takvim okolnostima nije moguće pridržavati se propisanih epidemioloških mjera pa je rizik od zaraze veći.

Vakcinisane osobe moći će se okupljati na otvorenom
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za vakcinisane osobe u kojima se navodi da se “vakcinisane osobe mogu okupljati u zatvorenom, bez maski ili distance, s drugim vakcinisanim osobama”.

Uz to, navodi se da se vakcinisane osobe mogu družiti u zatvorenim prostorijama s osoba koje nisu vakcinisane, ali kod kojih je rizik od zaraze virusom korona nizak, piše Huff post.

Više ćemo putovati
Stručnjaci navode da ćemo tokom toplijih mjeseci više i putovati, a to sa sobom nosi određene rizike. Pandemija još uvijek traje pa je potrebno biti oprezan. Stručnjaci smatraju da se građanima još neko vrijeme neće preporučivati putovanje. CDC i dalje savjetuje da se izbjegavaju putovanja, osim ako to nije nužno.

Nove varijante virusa korona izazivaju zabrinutost, a Dženifer Nuco, viša naučnica u centru za zdravstvenu sigurnost u Johns Hopkinsu, ističe da naučnici pomno prate nove sojeve.

“Iako se situacija može pogoršati, podaci trenutno nisu zabrinjavajući. Nošenjem maski, fizičkim distanciranjem, pranjem ruku i vakcinisanjem usporićemo širenje virusa SARS-CoV-2 i njegovih inačica”, ističe Nuco, prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh