Svaštara

Žena objasnila: Svi loši šefovi imaju barem neke od ovih 10 osobina

BRIGETTE HYACINTH objavila je na svom LinkedIn profilu popis od deset osobina od kojih, po njenom mišljenju, svaki loš šef ima barem jednu.

Mobbing na poslu - Ilustracija/tportal.hr

“Moja bivša menadžerica jednom mi je rekla: ‘Ako potonem, povući ću te za sobom.’ Rekla je to u vezi lošeg kvartalnog rezultata. Otad više nisam obraćala pažnju na nju. Teško je održati strast prema poslu živom nakon što ti se jednom šefica tako sroza u očima, a dalje može biti samo gore”, napisala je.

Njena je objava ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, a mnogi su u Brigetteinom popisu prepoznali neke svoje šefove.

Pogledajte njenu listu.

1. Mikromenadžment
Najveći neprijatelj kreativnosti i inovacije na radnom mjestu. Uništava povjerenje, a zaposlenici se osjećaju skučeno i kao da ih netko guši. Ako si već nekoga zaposlio, pusti ga da odradi svoj posao.

2. Podmetanje zaposlenicima
To je ona poznata situacija kad se šef usredotočuje više na slabosti zaposlenika nego na njegove prednosti. Vjerojatno vode popis svih grešaka koje zaposlenik napravi. Isto tako, takvi ljudi nikad na zapošljavaju pametnije od sebe jer žele zadržati svoju poziciju.

3. Izabiranje miljenika
Zapošljavaju i promiču krive ljude, one iz svojih krugova. Nagrađuju uvijek iste zaposlenike. Ako im se netko od podređenih suprotstavi, odmah dobije stigmu lošeg timskog igrača.

4. Pripisivanje tuđih zasluga sebi
Loši šefovi će napraviti apsolutno sve da bi se prikazali dobrim i uspješnim pa će tako i ukrasti tuđe dobre ideje i prikazati ih kao da su njihove. Promicanje sebe njihov je glavni prioritet.

5. Davanje lažnih obećanja
Svašta će obećati da nagovore zaposlenika da prihvati neki posao ili zadatak. Svoje obećanje gotovo nikad ne ispune.

6. Ne slušaju vas
Ili vas ne slušaju ili samo žele čuti dobre vijesti i potvrdne odgovore, trećeg nema. Različitost mišljenja shvaćaju osobno pa oprezni zaposlenici brzo nauče da takva mišljenja ne treba iznositi

7. Ne brane svoje zaposlenike
Za sve loše okrivljuju svoje zaposlenike. Jako je demotivirajuće raditi za šefa koji ne stoji iza svog tima, a podređeni se u tom slučaju osjećaju jako nesigurno., prenosi “Index“.

8. Prevelika očekivanja/pretrpavanje radnika poslom
Ne slave uspjeh, misle da je to gubitak vremena. Nikad im ništa nije dovoljno dobro. Ne brinu o zaposlenicima i zadaju im previše obaveza, zadataka i poslova.

9. Podivljaju kad se stvari ne odvijaju kako bi htjeli
Imaju nisku emocionalnu inteligenciju i zaposlenici nauče da se moraju maknuti od njih kad nisu dobre volje. Vrijeđaju radnike, nerijetko ih i rasplaču. Oslanjaju se na strah i zastrašivanje, a zaposlenici biraju riječi pred njima.

10. Ne mogu sakriti vlastitu nesposobnost
Prebacuju svoj posao na podređene koji ih s lakoćom obavljaju. Svoju poziciju shvaćaju kao nešto što se podrazumijeva, a ne kao nešto što treba zaslužiti. Ne znaju dati jasne upute ili komentar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh