Svaštara

OVA SUPSTANCA POPRAVLJA TELEFON ZA 20 MINUTA! Naučnici pronašli rješenje za napukle ekrane!

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su da su pronašla rješenje za problem koji muči milione ljudi širom svijeta — napukle ekrane mobilnih telefona

Stručnajci s korejskog Instituta nauke i tehnologije Univerziteta Jonsej uspjeli su da razviju polimer koji je moguće ugraditi u LCD ekrane kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban da popravi pukotinu.

Vraća telefon u prvobitno stanje u roku od 20 minuta
Naučnici su objavili da su iskoristili supstancu dobijenu od lanenog ulja, a koja se pod UV svjetlom može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati.

Kako su objasnili naučnici su stvorili polimer koji sadrži mikrokapsule s uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer potom su pretvorili u zaštitni sloj koji može da se nanese na ekran pametnog telefona.

Kada dođe do oštećenja, mikrokapsule pucaju i ispunjavaju pukotine, popravljajući oštećeni ekran.

Ovo, međutim, nije ni prvi ni jedini izum koji “popravlja” oštećene ekrane pametnih telefona, ali je problem što su takvi sistemi još uvijek preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, više isplati da se pozdrave sa razbijenim uređajem i kupe novi, nego da popravljaju oštećenje,prenosi Informer.

Samozacjeljujući providini polimidi mogu biti rješenje za produženje životnog vijeka mobilnih telefona, pogotovo fleksibilnih ekrana i elektronskih materijala.

Ljubitelji visoke tehnologije sigurno bi pristali platiti nekoliko dolara više za to.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh