Svaštara

Ovo je bilo jedno od rijetkih mjesta na svijetu bez koronavirusa, sad više nije tako

Otočje Vanuatu, jedan od rijetkih dijelova svijeta koji je sve dosad bio pošteđen pandemije, prijavilo je prvi slučaj zaraze koronavirusom, priopćile su u srijedu zdravstvene vlasti.

Ozok Vanuatu - AFP

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je 23-godišnji muškarac, koji se nedavno vratio iz Sjedinjenih Država, u utorak na testu bio pozitivan na covid-19 dok je bio u karanteni.

Za slučaj otkriven tijekom karanene smatra se da nije lokalni, nego da je došao izvana, ističe ministarstvo u priopćenju, dodajući da je uvelo mjere radi suzbijanja širenja virusa.

Muškarac koji je došao iz zemlje visokog rizika, na letu za to otočje u južnom Pacifiku preventivno je izoliran od drugih putnika, navodi isti izvor, prenosi “N1“.

Odmah nakon dolaska poštovao je sve mjere društvenog distanciranja a trenutačno se utvrđuje s kim je sve bio u doticaju.

Vanuatu je u ožujku zatvorio granice ne bi li se zaštitio od pandemije i tek je nedavno odobrio strogo kontrolirane povratke u domovinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh