Svaštara

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: ‘Čak i negativan test ne mora značiti da niste zaraženi, ima nekoliko razloga za to’

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava da testovi na koronavirus, naročito brzi testovi, mogu biti lažno negativni

Koronavirus - PR / Haber.ba

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump obolio od Covida-19, još je najmanje desetak osoba koje su bile uključene u nedavnu predsjedničku debatu između Trumpa i Joe Bidena, bilo pozitivno na koronavirus. Stoga se postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da su svi bili testirani.

WebMD piše da je predizbornu debatu Trumpa i Bidena epidemiološki nadzirala Klinika Cleveland iz koje su u petak priopćili da je sve bilo obavljeno u skladu sa smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uključujući fizičku dostancu, dezinfekciju, mjerenje temperature i nošenje maski. Pojedinci koji su putovali s oba kandidata su testirani i bili su negativni na Covid-19.

Testovi mogu biti i lažno negativni

No, nije poznato koji testovi su bili korišteni. WebMD piše kako su brzi testovi poput ID Nowa prikladni jer su rezultati poznati već za 15 minuta, ali nisu precizni kao PCR testovi koji podrazumijevaju laboratorijsku obradu, a rezultati budu poznati za dan ili dva.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prethodno je upozoravala da testovi mogu biti i lažno negativni.

“Ponekad se uzorak ne prikuplja na pravilan način. Ponekad postoji problem s uređajem pa netko može biti pozitivan, ali još ne širi virus. To su neki od razloga koji prvi padaju na pamet”, kaže dr. Isaac Bogoch, specijalist za zarazne bolesti u Istraživačkom institutu opće bolnice Toronto.

Kada koronavirus uđe u organizam, potrebno je tri do pet dana da se testom može utvrditi zaraza. Prema tome, moguće je da će idućih dana biti još pozitivnih testova osoba koje su sudjelovale u predizbornoj debati Trumpa i Bidena.

Čak i ako je test bio negativan, ističe dr. Bogoch, to ne znači da osoba zaista ne nosi virus. Tada bi trebala otići u samoizolaciju na dva tjedna kako bi bili sigurni, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh