Svaštara

Kako se riješiti dlaka, bubuljica i crvenila na preponama

Koža na preponama je vrlo osjetljiva pa je podložna miteserima, bubuljicama i aknama

No image - Haber.ba

Akne na području vagine malo su drugačije nego one na ostatku tijela. Šari Marčbin, dermatološkinja iz Njujorka, otkrila je za časopis Glamur da ulogu u njihovom nastanku mogu igrati i hormoni, baš kao i kada je riječ o aknama na licu.

Mitesere ćete vjerovatno primjetiti na vaginalnim usnama, ali ono na šta treba obratiti pažnju su crvene kvržice koje nisu urasle dlačice već ciste koje mogu biti vrlo bolne. S površine je teško razlikovati o čemu je riječ.One koje se pojave odmah nakon depilacije, vrlo su uobičajene, pa čak i one koje se pojave nakon brijanja, posebno ako ne koristite gel za brijanje.

Kako piše magazin Glamur, ono što još uzrokuje akne duž bikini linije je i preuska odjeća, upale folikula dlake,koje mogu biti i genetski uzrokovane. Uska odjeća u kombinaciji s vlažnim i vrućim vremenskim prilikama,ubojita je kombinacija.

Ako imate osjetljivu kožu, vjerovatnoća da budete podložni ovim problemima je veća. Mijenjajte brijač nakon dva ili tri brijanja kako bi bila što oštrija i bez bakterija.

Kako riješiti problem?

Koristite pilinge. Oni će „izvući“ urasle dlačice. Ali pripazite jer neki proizvodi mogu pogoršati situaciju ako imate osjetljivu kožu. Probajte da koristite nježne proizvode protiv akni na licu. Služiće i kao preventiva. Isto tako, ako primjetite da problem izmiče kontroli, posjetite ljekara, jer možda se radi o hormonskom problemu.

Ono što nikako ne smete da radite je stiskanje bubuljica. Otvorićete ranu pa je moguće dobiti infekciju, a i polno prenosive bolesti,piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh