Svaštara

Čitav život pogrešno perete odjeću, na koje tkanine se ne smije stavljati omekšivač!

Većina zna kako pravilno prati veš.

Pranje veša - Blogspot

Odvojite obojenu od bijele odjeće i stavite u veš-mašinu sa deterdžentom i omekšivačem. No, prema Deyanu Dimitrovu, direktoru kompanije LaundryHeap, usluge pranja i hemijskog čišćenja veša, postoji još puno toga, a neki od nas su možda cijelo vrijeme pogrešno prali odjeću.

Kaže da odjeću, prije nego što je stavite u mašinu, treba izvratiti.

-Okretanje odjeće iznutra prije pranja osigurava da vanjski sloj ne poprimi boju i dlačice od drugih predmeta u mašini – objašnjava Dimitrov.

Osim toga, možete koristiti za to namijenjene maramice na kojima se zadržava boja tako da ne budete u strahu hoće li vam neka odjeća promijeniti boju nakon pranja.

Opće pravilo je da kada veš perete sa unutrašnje strane produžujete joj rok trajanja tako da bi bilo mudro pridržavati se ovog savjeta – dodaje Dimitrov.
Još jedna greška koju ljudi čine je – stavljanje previše deterdženta.

Česta je zabluda da će upotreba više deterdženta bolje oprati odjeću. Zapravo je suprotno – ističe Dimitrov.
-Upotreba previše deterdženta stvorit će višak sapuna koji će tamo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umjesto da ih uklanja. Uvijek se pridržavajte preporučene doze – govori Deyan.

Tvrdi da omekšivač ne biste trebali koristiti tokom pranja sportske odjeće.

Odjeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala koji dobro djeluju na zaštitu od znoja i održavaju nas “hladnim” tokom vježbanja. Omekšivač tkanine ne reagira dobro na te materijale – dodaje Deyan.
Omekšivači djeluju tako da na odjeći ostavljaju voštani premaz kako bi ona bila mekša. No, na sportskoj odjeći to sprečava njenu sposobnost da zaštiti od znoja,piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh