Svaštara

Kontroverzne izjave Jelene Đoković: Zgranuta struka osudila “ljekarske savjete” Novakove žene!

Kontroverzni stavovi… Javnost i stručnjaci burno reagovali poslije poruka direktorke fondacije „Novak Đoković“ da „zdravlje iz usta utiče na žensku neplodnost“ i kako treba izbjegavati kreme za sunčanje jer je crvenilo kože prirodan način odbrane

ekskluziva,

Kontroverzne izjave Jelene Đoković, direktorke fondacije „Novak Đoković“ i supruge našeg teniskog asa, kako „zdravlje iz usta utiče na žensku neplodnost“ i kako je potrebno izbjegavati kreme za sunčanje jer je crvenilo kože prirodan način odbrane izazvale su burne reakcije ne samo javnosti već i stručnjaka, koji za Kurir podsjećaju da je Đokovićeva laik kada su u pitanju zdravlje i medicina i da bi svako trebalo da se drži svoje profesije, jer ovakve tvrdnje mogu biti opasne po njene pratioce.Naime, Jelena Đoković, iako nije ni ljekar niti stomatolog, putem uključenja uživo na Instagramu prije nekoliko dana je dijelila zdravstvene savjete, pozivajući se na knjigu Nadin Artemis, koja je pisala o holističkoj higijeni zuba.

– Zdravlje iz usta takođe utiče na žensku plodnost i danas žene imaju mnogo problema da zatrudne. Na to dosta utiču problemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni – rekla je Jelena i zatim preporučila pratiocima da zube peru nježno, „pokretima kiša pada, trava raste“.

Prof dr Ivan Tulić, ginekolog i bivši član Republičke stručne komisije za vantjelesnu oplodnju, kaže za Kurir da se ni u jednom udžbeniku higijena usta i zuba ne pominje kao bilo kakav relevantan faktor kada je u pitanju plodnost.Naravno da je bitno da ljudi vode računa i održavaju higijenu usta, međutim, ne postoji nikakva uzročno-posljedična veza između toga i neplodnosti. Statistika kaže da se u oko 40 odsto slučajeva problem javlja kod muškaraca, od 40 do 50 odsto je problem kod žena, a u jednoj trećini slučajeva problem s neplodnošću imaju oba partnera. Kod žena su glavni uzroci neplodnosti problemi vezani sa jajnicima, matericom, jajovodom, kao i hormonalni i imunološki problemi – objašnjava dr Tulić.

On navodi da u svijetu postoje i siromašne nacije koje nemaju razvijenu svijest o značaju higijene usta, a imaju visoki prirodni priraštaj.Ovakvim pitanjima bi trebalo isključivo da se bavi struka, i to oni koji imaju dugogodišnje iskustvo baš u toj oblasti, jer su građani koji nisu dobro informisani u riziku da takva nestručna objašnjenja prihvate kao činjenicu – zaključuje dr Tulić.

Jelena je u svom nastupu na Instagramu zaključila i da treba izbjegavati korištenje SPF faktora i krema za sunčanje jer nas crvenilo upozorava da treba da se sklonimo sa sunca.

– Crvenilo je znak da je koža već oštećena. Sunčanje i antisolarna zaštita su veoma kompleksna pitanja kojima se bave najviši naučni krugovi u svijetu i vrlo je opasno da neko tek tako daje savjete, bez ikakvog većeg znanja o tome – kaže za Kurir dermatolog dr Gorana Isailović i dodaje da bi za sve nas bilo najbolje kada bi svako samo radio svoj posao.,piše Ekskluziva


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh