Svaštara

Naučnici: Maske od ovog materijala dobro štite od virusa korona

Naučnici tvrde da šivene maske napravljene od pamuka u kombinaciji sa prirodnom svilom ili šifonom pružaju najbolju zaštitu od korona virusa.

Maska - Blogspot.com

Šifon, koji se nekada koristio za izradu kreacija visoke mode, može da odbije 99 odsto kapljica koje se raspršuju u vazduhu putem kašlja i kihanja, ako se postavi između dva sloja pamuka. Ovaj materijal zapravo služi kao barijera.

“Jedan sloj čvrsto tkanog pamučnog platna u kombinaciji sa dva sloja šifona mogu da filtriraju ogromnu količinu čestica aerosola u vazduhu”, rekao je profesor Supratik Gua sa Univerziteta u Čikagu.

Istraživači su otkrili da je ova kombinacija praktično toliko dobra za zaštitu od korona virusa kao viziri koje koriste ljekari i medicinske sestre u bolnicama, a kojih je izuzetno malo.

Čvrsto tkane tkanine, poput pamuka, djeluju kao mehanička barijera koja onemogućava prodiranje čestica. Tkanine sa statičkim nabojem, poput određenih vrsta šifona i prirodne svile, služe kao elektrostatička barijera. Ovo objašnjava zašto one tako dobro funkcionišu u kombinaciji, objašnjava tim naučnika.

Maska treba da prekriva usta i nos, a između lica i maske ne smije biti praznina jer bi se u suprotnom smanjila njihova efikasnost. Zato je važno da je pravilno postavite na lice, upozorava profesor Gua.

Čestice virusa su sićušne, kreću se od 0,1–0,3 mikrona, nevidljive su golim okom, ali hirurške maske su dizajnirane da spriječe njihov napad.

S obzirom da takva vrsta zaštitne opreme nam nedostaje, odnosno ona je rezervisana samo za zdravstvene radnike koje keče pacijente oboljele od Covid-19, dobro je znati da možemo sami da je napravimo.

Napravljena pravilno, domaća maska može smanjiti prenos korona virusa između ljudi, ne dozvoljavajući respiratornim kapljicama da dopru do naših disajnih organa, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh