Svaštara

Korona virus “očistio” rijeke i mora, delfini se vratili u Trst

Kada se čovjek skloni, priroda počinje ponovo da diše. Blokade državnih granica, zaustavljanje saobraćaja i karantin imali su neočivan uticaj na životnu sredinu.

Delfin - Blic-portal.com

Osim što su setilitski snimci dokazali da je, od kada je uveden karantin u Kini i Italiji zbog korona virusa, u tim zemljama vazduh čistiji, ribe su se vratile u kanale u Veneciji, a delfini u luku u Trstu.

U napuštenoj luci u Kaljariju pojavla su se dva delfina. Posjetioci koji su se tu našli napravili su snimak, a prije nekoliko dana još jedan takav je stigao i iz Trsta, piše “Telegraf“.

Da podsjetimo, pozitivni efekti po našu okolinu koje je stvorilo iznenadno širenje virusa, usporavanje ekonomije, smanjeno putovanje koje je nametnuo karantin, stavio je dramatični čep na konstantno zagađivanje vazduha i životne sredine, a efekti se mogu primetiti širom svijeta.

Al porto di Cagliari compaiono i delfini

Nel silenzio del porto di Cagliari sono arrivati i delfini ?? Luna Rossa

Gepostet von Marevivo Onlus am Samstag, 14. März 2020

Prvi primjer smanjenog zagađenja vazguha, uočen je u državi gdje je sve počelo, u Kini. Covid-19 prvi put se pojavio u decembru 2019. godine, kada su zbog karantina putevi ostali prazni, jer niko više nije vozio automobile. U Vuhanu, lokalno stanovništvo zadivljeno je što ponovo vidi čisto plavo nebo, jer je njihov grad 90% vremena prekriven smogom. Kod njih je zagađenje toliko da je opasno po zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh