Svaštara

Guska, migrant iz polarnih krajeva zimuje na jezeru Tišina

Predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke Jovica Sjeničić rekao je “Srni” da na bari Tišina kod Šamca ove godine zimuje nekoliko jedinki lisaste guske – stanovnika sjeverne Azije i sjevernog dijela Sjeverne Amerike.

Lisasta-guska-Pixabay

“Nekoliko jedinki prezimljava na bari Tišina zajedno sa našim vrstama divljih gusaka, sivom guskom i labudovima”, rekao je Sjeničić.

Sjeničić je rekao da se u pogledu rezultata i posebno interesantnih nalaza u cijeloj Posavini, Vojvodini i ravničarskim krajevima ovih dana, s obzirom na jake zime u sjevernom dijelu Evrope i u Sibiru, mogu bilježiti različite vrste ptica iz polarnih krajeva.

On je naveo da je na području cijele BiH počelo volontersko popisivanje i prebrojavanje ptica i vodenih staništa, a podaci se koriste u procjeni kvaliteta staništa vodenih ptica i kvalitetu vodenih staništa uopšte.

Sjeničić je naveo da volonteri sa dvogledima, teleskopima, fotoaparatima izlaze na vodene površine i popisuju sve vrste vodnih ptica, a podaci koje prikupe šalju u “Etel internešnl”, koji koordiniše globalnom akcijom i jednim od najvećih monitoringa prirode u svijetu.

Mještanin Grebenice Slavko Blažanović, koji živi uz baru, u posljednje vrijeme primjećuje više vrsta ptica koje tu nisu obitavale, a među njima su sibirska i siva guska, kao i sve više vodomara.

“Vodomar nije rijetka vrsta, ali se kod nas vratio, na šta vjerovatno utiču klimatske prilike, ali i dobri uslovi na barama Tišina i Odmut”, rekao je Blažanović.

Vlada Republike Srpske donijela je 26. septembra odluku kojom se močvarno-barski kompleks “Tišina” na području opštine Šamac proglašava zaštićenim staništem četvrte kategorije.

Močvarno-barski kompleks “Tišina” čine močvare i bare Mala Tišina, Velika Tišina /po kojoj je cijeli kompleks nazvan/, bara Odmut i povremeni vodotok Žandrak.

Ovaj kompleks predstavlja jednu od danas malobrojnih kontinentalnih prirodnih bara i močvara u plavnom području rijeke Save koja je značajan faktor hidrološke stabilnosti i zaštite od poplava, ali i važno stanište za brojne vrste biljnog i životinjskog svijeta, od kojih se mnoge nalaze u dodacima EU Direktive o staništima i Direktive o pticama.

Močvara Tišina stanište je brojnih važnih ribljih vrsta, te oko 150 vrsta ptica, a jedno je i od najznačajnijih mjesta za ishranu i odmor ptica na migraciji iz srednje i sjeverne Evrope.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh