Svaštara

Žene koje muževi ljube svakog jutra žive 5 godina duže?

U knjizi ‘The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us’ Sheril Kirshenbaum referira se na studiju koja je otkrila kako će 59% muškaraca i 66% žena prekinuti vezu samo zašto što se njihov partner loše ljubi.

No image - Haber.ba

Eto, toliko je ljubljenje važno! Zapravo, prema psihologu Johnu Bohannonu, prvog se poljupca sjećamo bolje nego prvog se*sualnog iskustva. Očito je Jura Stublić jako dobro znao o čemu pjeva!

Neki naučnici smatraju kako je ljubljenje puno intimnije od samog se*sualnog čina, stav koji smo imali prilike primijetiti i u filmu ‘Pretty Woman’. Sjećate li se kada lik Julije Roberts odbija ljubiti svoje mušterije? Socijalni naučnici kažu kako je takvo ponašanje zapravo često u svijetu prostitucije jer ljubljenje zahtjeva iskrenu požudu i ljubav prema drugoj osobi. Izbjegavanjem poljubaca, prostitutke su u stanju odraditi svoj posao bez straha da se emocionalno vežu za nekoga.

A koliko je još ljubljenje bitno, pokazala je i studija provedena u Njemačkoj koja je otkrila kako one žene koje muž poljubi svako jutro prije odlaska na posao u prosjeku žive 5 godina duže te imaju 20-30% veće prihode od neljubljenih žena.

Kako znati da vas neko želi poljubiti?

Sve se svodi na proučavanje partnerovih reakcija i prostora među vama. Čak i poljubac u obraz može otkriti zanima li se netko za vas na romantičan način. Budući da poljubac podrazumijeva ulazak u nečiji privatni prostor, poljubac u obraz može pomoći izgradnji povjerenja (jer se netko nije odmah bacio na usne). Ako im se i to čini prenapadnim, frajeri će nerijetko ženi prvo popraviti kosu. I ovo podrazumijeva ulazak u nečiji privatni prostor, no ako frajeri već u ovoj fazi primijete da je žena ustuknula, to će im biti znak da ni ne pokušavaju ništa više.

Šta muškarci i žene očekuju od ljubljenja?

Čini se kako su muškarci puno manje izbirljivi kada je ljubljenje u pitanju. Muškarcima je važnija privlačnost lica i tijela žene, dok žene ljubljenje doživljavaju kao šansu za procjenu potencijalnog partnera i/ili iniciranje ili njegovanje ozbiljne veze. Mi žene smo te koje više pažnje posvećujemo i higijeni zubiju te puno prije primijetimo zdrave i lijepe zube. Osim toga, jedna je studija pokazala kako 53% žena radije ljubi obrijanog frajera glatkog lica.

Šta možemo učiniti kako bismo se ljubili bolje?

Muškarci i žene od ljubljenja, kao što smo već rekli, imaju drugačija očekivanja i ljubljenje doživljavaju na drugačiji način. Muškarci bi željeli da žene malo manje oklijevaju i da usta otvaraju malčice više, bili bi sretniji kada bi žene češće inicirale poljupce, a ne bi se bunili ni da žene prilikom ljubljenja pokažu malo agresivniji pristup.

Žene bi, s druge strane, voljele da muškarci postanu svjesni da postoji razlika između poželjnog tipa agresivnog ljubljenja i guranja/vrtenja jezikom po grlu i ostatku usne šupljine. Žene bi voljele i da frajeri više pažnje obraćaju na naše disanje, odnosno da ih ne guše, i, kao što je već spomenuto, voljele bi da frajeri više računa vode o higijeni, piše “Cosmopolitan“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh