Svaštara

Hitler je bio vegetarijanac i nepušač

Opisujući otkriće kao banalnost zla, historičar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

Adolf Hitler - Sz-n.com

– Znali smo da su ovdje negdje u okolini ostaci vrtova koji su služili “Vučijoj jazbini”. Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu, pa smo prije tri godine donijeli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive, kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sjete da su ga vidjeli odmah poslije rata kada su bili djeca – rekao je Adamski za portal “The First News”.

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala probati hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe. Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kasino, kino i ljetnikovac.

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine, kada se nacistička Njemačka pripremala da napadne Sovjetski savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, Hitler je proveo više od dvije godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za ”Operaciju Barbarosa”.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine, kada je Klaus von Štaufenberg (Claus von Stauffenberg) aktivirao bombu u neuspjelom državnom udaru koji je Hitler preživio, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh