Svaštara

Krenula sam u Beč da čuvam djecu za 1.000 eura, ali tamo nisam stigla… Silovali su me, svaku noć drugi muškarac…

Katarinina priča jedna je od tri koje su obrađene u dokumentarnom filmu “Posmatrači”, a u sve tri prikazani su modeli po kojima kriminalci vrbuju ljude, i sve tri su istinite

Katarina (16) je prihvatila poziv od nepoznate žene da u Beču radi dva mjeseca kao bebisiterka za 1.000 eura. Ali, umjesto u Beču, završila je kao žrtva trgovine ljudima u kafani pored autoputa, gdje su je silovali i primoravali da se bavi prostitucijom.

– Sve je počelo tako što nam se jednog dana u kući pojavila žena koja je tvrdila da joj treba bebisiterka za dvoje djece u Beču. Otac nije želio da me pusti da idem, bilo mu je sumnjivo, ali mama je bila uporna. Vjerovala je da je to dobra prilika za mene, a ja sam vjerovala njoj – priča nesretna djevojka.

Poslije mnogo nagovaranja, dobila je dozvolu od oca, naročito kada im je ponuđeno 1000 eura unaprijed. Katarina je bila presretna, ne znajući da u tom trenutku počinje pakao za nju, piše Telegraf.rs.

– Do Beča nismo ni stigli. Žena koja me je vrbovala dovezla me je do neke kafane na autoputu gdje je čekao muškarac. Odmjerio me i rekao da je dobro odabrala, da ću biti dobra za šipku. U tom trenutku sam shvatila šta mi se dešava – kaže Katarina.

Noću su je tjerali da pleše oko šopke i da se skida. A poslije toga je dolazilo ono najgore. U početku je odbijala muškarce koje su joj slali u sobu, ali oni bi se onda žalili.

– Davali su me mušterijama koje su sa mnom radile šta su htjele. A kada bih pokušala da se branim, došao bi čovjek koji me držao zatvorenu i prebio bi me, često i silovao, tek da bi mi pokazao da nemam izbora – priča nesretna djevojka.

Ćutala je i nije pokušala da pobjegne jer su prijetili da će joj ubiti porodicu. Daleko od njih, ne znajući ni gde se tačno nalazi, dane je provodila zaključana u sobi čekajući da rane zacijele. Ali, to se nije dešavalo jer su zlostavljanja bila svakodnevna.

– Bojala sam se, ali kada su me poslije jednog od mnogobrojnih silovanja pretukli toliko da nisam mogla da ustanem, znala sam da moram da bježim. Imala sam sreće prvi put poslije mnogo vremena jer nikoga nije bilo u kafani, istrčala sam i počela da trčim kroz šumu, iako me sve boljelo – prisjeća se.

U policiji joj je trebalo mnogo hrabrosti da ispriča šta je sve preživjela.

– Shvatila sam poslije nekog vremena da moram da kažem, jer ako ja budem ćutala, neka druga djevojka će završiti kao ja – kaže hrabra djevojka.

Njena priča pokrenula je veliku akciju u borbi protiv trgovine ljudima. Udružili su se Fond UNITAS, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a.

Snimljen je dokumentarac „Posmatrači“, reditelja Nikole Ljuce koji za cilj ima podizanje svijesti o ovoj vrsti kriminala, kao i predočavanje načina prevencije trgovine ljudima.

Katarinina priča jedna je od tri koje su obrađene u dokumentarcu, a u sve tri prikazani su modeli po kojima kriminalci vrbuju ljude, i sve tri su istinite.

Film je do sada prikazan u brojnim osnovnim i srednjim školama širom Srbije, kako bi djeca shvatila da nisu sama u problemu koji ih je zadesio, da ne smiju osjećati stid i da treba da podijele svoje strahove i sumnje sa bližnjima i specijalizovanim institucijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh