Svaštara

Pametni na mamu: Djeca nasljeđuju 4 stvari od majke

Prema posljednjim istraživanjima smatra se da neke stvari djeca ipak nasljeđuju prije od majke nego oca.

No image - Haber.ba

1. Inteligencija: Dete će verovatno naslediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu, u kojem je pregledano više od 12 000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je njihova mama.

Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame. 2. Obrasci i navike spavanja: Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu “Sleep Medicine” prošle godine upućuje da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije da spavaju i manje se odmaraju.

Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima. 3. Brzina starenja: Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu, možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici su otkrili DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delimično kontrolisati starenje.

Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima, te su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja. 4. Prolazak kroz menopauzu: Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je za vas, a biće važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mam,piše Pult

Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može igrati veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh