Svaštara

Koža brže stari i izgleda lošije zbog alkohola: Evo šta se dešava sa vašim licem kad pijete i kako to da popravite!

Stručnjaci za njegu kože lica tvrdi kako samo nekoliko čaša vina može dramatično promijeniti izgled vašeg lica i otkriva kako možete popraviti štetu uz nekoliko brzih trikova.

Alkohol - Dnevnik.hr

Keti Vajt iz Londona kaže da je alkohol glavni uzrok prebrzog starenja.

“Kada pijete alkohol, vaša koža dehidrira i prestaje da proizvoditi prirodan kolagen u mjeri koja je potrebna za lijep izgled, dok šećer iz vina može utjecati na nivo šećera u krvi i započeti proces koji se zove glikozilacija. Ona oštećuje kožu u obliku stvaranja bora”, kaže ona.

Ipak, postoji nekoliko trikova koji ograničavaju i popravljaju ove znakove. Neki od njih uključuju unos gorke hrane i pića, koji stimulišu jetru. Masaža lica takođe može mnogo učiniti za njegov izgled. Kružni pokreti potiču proizvodnju kolagena.

Keti, koja je ujedno i nutricionista, kaže kako je unos alkohola prva stvar o kojoj je pitaju njeni klijenti.

“Alkohol je često glavni krivac zbog kog koža ne izgleda sjajno kako bi trebala. Kada je ona dehidrirana, izgleda suho, “mutno” i beživotno”, objasnila je.

Alkohol takođe remeti spavanje na način da zaustavlja tjelesnu proizvodnju melatonina, koji je ključan za dobar san. Istraživanja su pokazala da čak i umjerena doza alkohola smanjuje proizvodnju melatonina i do 20 posto, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh