Svaštara

Istraživanje pokazalo – Lijepe žene su pogubne za zdravlje muškaraca

Nakon samo pet minuta provedenih nasamo s lijepom ženom, podiže se nivo kortizola kod muškarca, hormona odgovornog za nastanak stresa, tvrdi studija univerziteta Valencija.

Efekt je još i veći ako muškarac vjeruje da je dotična dama izvan njegove lige.

Tijelo proizvodi koritizol kada smo pod fizičkim ili psihičkim stresom, a ovaj se hormon povezuje i sa srčanim oboljenjima.

Stručnjaci su u studiju uključili 84 studenta, koji su trebali sjesti u sobu i rješavati sudoku igre. U sobi su takođe bili prisutni drugi muškarac i žena.

Kada bi žena napustila prostoriju, a u sobi su ostala samo dva muškarca, nivo stresa ispitanika nije rasla. Ali, kada je ispitanik ostao nasamo s atraktivnom djevojkom, nivo kortizola se povećao.

“Tokom ove studije razmatrali smo teoriju koja kaže kako će muškarac, kada ostane nasamo s atraktivnom ženom, priliku iskoristiti za flertovanje”, kažu stručnjaci.
“Iako neki muškarci izbjegavaju privlačne žene, jer smatraju kako su one izvan njihovog dosega, većina ih je na novonastalu situaciju odgovorila određenom hormonalnom reakcijom”, dodaju.

Studija je pokazala kako se nivo kortizola kod muškaraca povećao nakon pet minuta kratkog društvenog kontakta s lijepom ženom. Kortizol može imati i pozitivan efekt, ali u malim dozama, jer tada poboljšava pažnju i dobrobit organizma. Ali, hronično povećanje nivoa ovog hormona može pogoršati neke bolesti, poput srčanih oboljenja, dijabetisa, hipertenzije ili impotencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh