Svaštara

Šangaj: Otvoren najduži pješački most izgrađen tehnologijom 3D štampe

Most modeliran prema najstarijem stojećem mostu u Kini, dug je 26,3, a širok 3,6 metara.

most-3d-sangaj-aljazeera

U Šangaju je otvoren najduži betonski pješački most izgrađen tehnologijom 3D štampe.

Izgradio ga je tim s Univerziteta arhitekture Tsinghua u Pekingu. Most je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara.

Modeliran je prema najstarijem stojećem mostu u Kini – čuvenom mostu Zhauhou, izgrađenom između 589. i 618. godine u provinciji Hebei.

Novi most u šangajskoj četvrti Baoshan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama. Projektovao ga je profesor Xu Weiguo s Univerziteta Tsinghua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podijeljeni na 68 jedinica.

Ušteda od 33 posto
Betonske komponente štampane su pomoću dvije “robotske ruke”, a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati. Prema procjenama, u poređenju s konvencionalnim procesom gradnje, napravljena je ušteda od 33 posto, prenosi Aljazeera Balkans

Prije početka izgradnje napravljen je manji, testni model kako bi se dokazalo da može izdržati pješake koji prelaze i zadržavaju se na cjelokupnoj površini mosta. U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomjeranja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji. Ovaj most, sastavljen od 800 slojeva betona dug je osam metara i napravljen je kako bi služio biciklistima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh