Svaštara

Dovitljivi tata osmislio je način da mu djeca odmah odgovore na svaku poruku

Dijete ignoriše poruke i pozive? Ovo je rješenje!

Nik Herbert - Byka

Mnoge porodice će vam reći da je kupovina prvog mobilnog telefona djetetu istovremeno blagoslov i prokletstvo. Blagoslov jer je to jedan trenutak olakšanja za roditelja koji će konačno uvijek moći da zna gde mu je dijete, i prokletstvo zbog toga što je jako teško uspostaviti kontrolu nad vremenom koje dijete provodi gledajući u ekran, kao i nad sadržajima kojima pristupa. To je osjećaj bez sumnje poznat svakom roditelju koji je dao djetetu telefon u ruke, prenosi “Zelenaučionica“.

S vremenom, djeca shvate da ne moraju da odgovaraju na baš svaki poziv roditelja. Nisam čuo telefon, imao sam fizičko, ispraznila se baterija… Kad treba izmisliti dobar izgovor, mašta radi kao sat. Jedan tata je zbog toga bio veoma iznerviran i riješio je da uzme stvar u svoje ruke. Osmislio je i dizajnirao aplikaciju tako da djeca nemaju drugog izbora nego da se jave, odnosno uzvrate roditeljima poziv.

Kreativni tata Nik Herbert osmislio je aplikaciju koju je nazvao ReplyASAP (odgovori što prije). Ova aplikacija zapravo zamrzava telefon djeteta sve dok ne odgovori na poruku koju je dobio od roditelja. Čak i ako je telefon utišan, ona može da upali alarm. Dijete će dakle, morati da odgovori na poruku jer će telefon pištati dok to ne uradi, a neće moći ni da ga koristi za bilo šta drugo. Kad dobije odgovor, roditelj sa svog telefona može „odmrznuti” djetetov tako da ono može da nastavi da ga koristi. A može i ostati zamrznut. Zavisi od toga kako je razgovor protekao.

Prema izveštajima, aplikacija je postigla nevjerovatan uspjeh. Od avgusta 2017, kada je lansiran na na Google Play, ReplyASAP je preuzet ukupno 75.000 puta i brojka stalno raste. Za sada je dostupan samo Android korisnicima.

Šta vi mislite? Da li je ovaj vid kontrole ipak pretjeran ili je to sasvim u redu?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh