Svaštara

OVO TREBA PROČITATI – Društvena kontrola i tehnika vladanja masama: Eksperiment “Pet majmuna”

Društvena kontrola i tehnologija vladanja masama, kako na lokalnom tako i na i globalnom nivou, odavno je postala ozbiljna vještina.

No image - Haber.ba

Postoje brojne metode manipulacije ljudima koje se primenjuju decenijama tj. generacijama, pri čemu se u svakoj sljedećoj generaciji postižu sve bolji rezultati. Takvim metodama masama se ugrađuje “stečeni refleks”, odnosno nameću se nekorektna pravila koja mase, u početku, prihvataju sa negodovanjem (prve generacije), ali ih vremenom (naredne generacije) počinju poštovati bez ikakvog rasuđivanja o njima, kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva.

Tako su današnje generacije prihvatile da njima upravlja i manipuliše “globalna elita” koja ne čini ni cio 1% svjetske populacije. Što je najgore, većina od 99% manipulisanih i ne zna da služe manipulatorima, niti primjećuju pravila (pisana i nepisana) kojima je njihova sloboda ugrožena. Kako je to uspjelo globalnim vladarima? Biće vam jasnije kada pročitate tok eksperimenta “Pet majmuna”.

“U kavez stavite pet majmuna. Unutar kaveza postavite merdevine i na vrhu merdevina bananu. Uskoro će neki od majmuna doći do merdevina i početi da se penje prema banani. Čim dodirne merdevine, poprskajte sve druge majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena, pokušaće neki drugi majmun, uz isti rezultat – svi drugi majmuni biće poprskani hladnom vodom.

Uskoro, kada neki majmun bude pokušao da se popne po merdevinama, drugi majmuni pokušaće da ga spriječe. Sada izbacite hladnu vodu. Izvadite jednog majmuna iz kaveza i zamijenite ga novim. Novi majmun će vidjeti bananu i pokušaće da se popne merdevinama. Na njegovo iznenađenje i užas, napašće ga svi drugi majmuni. Nakon još kojeg pokušaja i napada, znaće da će ga, pokuša li da se popne po merdevinama, drugi majmuni napasti. Nakon toga, uklonite još jednog od izvornih pet majmuna i zamijenite ga novim.

Pridošlica će krenuti prema merdevinama i biće napadnut. Prethodni pridošlica entuzijastično će učestvovati u kažnjavanju! Isto tako, zamijenite trećeg izvornog majmuna novim, zatim četvrtog, i na kraju petog. Svaki put kada najnoviji majmun krene prema merdevinama, biće napadnut.

Većina majmuna koji ga tuku nema pojma zašto im nije bilo dopušteno da se popnu merdevinama, ili zašto učestvuju u udaranju najnovijeg majmuna. Nakon što zamijenite sve izvorne majmune, nijedan od preostalih majmuna nikada nije bio poprskan hladnom vodom. Uprkos tome, nijedan majmun nikada se više neće približiti merdevinama kako bi pokušao uzeti bananu. Zašto neće? Zato što je, koliko oni znaju, oduvijek bio takav običaj!”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh